KREĆE TRODNEVNA RASPRAVA

Vrhovni sud odlučuje o Aferi Spice koja u listopadu ide u zastaru

Objavljeno, 13. rujna 2021. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Milan Horvat, Zdravko Šestak, Damir Polančec i Darko Marinac na suđenju za Spice
AUTOR
Redakcijski tekst

Vrhovni sud RH u ponedjeljak počinje trodnevnu raspravu o žalbama na nepravomoćnu presudu u megaaferi Spice koja je donesena u srpnju 2016. godine. Nakon toga, očekuje se odluka koja može biti potvrda presude ili njezino odbacivanje.

U srpnju 2016. godine Županijski sud u Zagrebu izrekao je presudu bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i sedmorici Podravkinih menadžera i poslovnih partnera.

Prema toj presudi, Polančec i sedmorka oslobođeni su optužaba za zločinačko udruživanje i počinjenu štetu u iznosu od 382 milijuna kuna. No, nepravomoćno su u dijelu optužnice krivima proglašeni bivši šefovi Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak, član uprave Josip Pavlović i vlasnik propalog splitskog SMS-a Srđan Mladinić.

Prema osuđujućem dijelu presude, Marinac Podravki mora podmiriti 65 milijuna kuna, a Šestak, Pavlović i Mladinić solidarno oko 11 milijuna. Presudom otprije pet godina Podravka je upućena u privatnu parnicu za preostali iznos od 306 milijuna kuna.

PODRAVKA PRIKAZALA GUBITAK

U listopadu ove godine nastupa zastara za dio optužnice koji se odnosi na zločinačko udruživanje. Što god Vrhovni sud dotad odlučio, Polančecu i sedmorki više se neće moći suditi za to kazneno djelo. Podravka dosad, prema neslužbenim informacimama, nije poduzela nikakve pravne radnje kako bi privatnom parnicom pokušala od otpuženika naplatiti štetu od 306 milijuna kuna.

Prema odluci glavne skupštine dioničara, Podravka je u godini kad je izbila afera Spice prikazala gubitak od tih radnji u iznosu od oko 380 milijuna kuna (na koncu je ukupan gubitak bio nešto manji, oko 330 milijuna, zbog dobiti iz redovnog poslovanja).

Ako Vrhovni sud potvrdi cijelu nepravomoćnu presudu, Podravka će bi mkogla naplatiti tek dio štete u iznosu od 76 milijuna kuna. No, i to će biti gotovo nemoguće učiniti jer Marinac, Šestak, Pavlović i Mladinić nemaju toliko vrijednu imovinu i kapital.


Tagovi: AFERA SPICE DAMIR POLANčEC DARKO MARINAC PODRAVKA VRHOVNI SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO