Vratina i mljeveno meso ipak osjetno skuplji od cijena koje je Vlada propisala

Objavljeno, 29. rujna 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Mesnica Kudelić na Trešnjevačkom placu u Zagrebu
AUTOR
Redakcijski tekst

Veleprodajna cijena svinjske vratine u mesnoj industriji na području Hrvatske porasla je u rujnu za oko četiri posto, unatoč odluci Vlade da cijenu fiksira do kraja godine.

Vlada je početkom rujna cijenu vratine s kosti fiksirala na 24,99 kuna, ali čini se kako to na tržištu baš i nije tako. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, u rujnu prosječna veleprodajna cijena kilograma svinjskog vrata u mesnoj industriji iznosila je blizu 40 kuna, a u kolovozu malo više od 34 kune.

Slična je situacija i s maloprodajnim cijenama u mesnicama diljem Hrvatske. Niti jedna cijena ne odgovara onoj koju je Vlada propisala kao najvišu. Odnosno, sve su više od 24,99 kuna, ako je vjerovati informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede.

Tako je u razdoblju od 19. do 25. rujna kilogram svinjskog vrata s kosti u mesnicama u prosjeku stajao 34,34 kune, što je čak 37 posto više od cijene koju je odredila Vlada RH svojom uredbom.

U tom je razdoblju u mesnicama u Bjelovaru vratina s kosti stajala 26,99 kuna, u čakovečkim mesnicama 36,23 kune, Slavonskom Brodu 41,99 kuna, Varaždinu 39 kuna, a u mesnicama u Splitu u prosjeku čak 45 kuna.

Izgleda da se Vladinih cijena pridržavaju samo u trgovačkim lancima koji zbog zamrzavanja na razinu od 24,99 kuna uglavnom ne drže svinjski vrat s kosti u ponudi. Slično je s mljevenim svinjskim mesom.

„Sukladno Odluci o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, Odluka se odnosi na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost trgovine na području Republike Hrvatske“, tumače Vladinu odredbu u Ministarstvu gospodarstva.

A kako danas stoje stvari, čini se kako mesnice ne spadaju u kategoriju subjekata koji obavljaju registriranu djelatnost trgovine. I one cijene slobodno formiraju, što je netko iz Vlade ipak trebao komunicirati s javnošću, odnosno potrošačima.


Tagovi: CIJENA MESNICE MESO VLADA VRATINA

NEDAVNO OBJAVLJENO