DVOSTRUKO VIŠE OBOLJELIH

Vratila se još jedna opaka bolest: 16 zaraženih i jedan umrli u županiji

Objavljeno, 22. lipnja 2020. Zdravlje
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Broj oboljelih od tuberkuloze udvostručio se u odnosu na prijašnje godine u Koprivničko-križevačkoj županiji, pokazuje analiza Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici.

Lani je, tako, na području županije bilo 16 oboljelih i jedan umrli, što je najgore stanje još od 2011. godine. Riječ je o porastu od čak 130 posto u odnosu na preklani kad je bilo sedam slučajeva, a toliko je bilo i 2017.

Naš portal lani je prvi IZVIJESTIO kako je samo u lipnju bilo sedmero zaraženih koji su bili smješteni u specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Klenovniku.

Takvo povećanje broja oboljelih lani teško se može objasniti, priznaju u Zavodu za javno zdravstvo. Kažu kako nije ispunjen njihov cilj da broj oboljelih od tuberkuloze bude najviše osam na 100.000 stanovnika.

“Cilj nije ostvaren, bilježimo 14 oboljelih na 100.000 stanovnika u županiji”, ističu u Zavodu.

Dugotrajan kašalj

Lani je uglavnom bila riječ o zasebnim slučajevima, osim jednog oboljelog kod kojeg se kasno reagiralo pa je zarazio još dvije osobe.

“Dogodilo se kasno otkrivanje inicijalnog slučaja i nepoduzimanje odgovarajućih epidemioloških mjera”, navode u Zavodu i nadaju se kako će ove godine situacija ipak biti bolja.

Glavni simptomi tuberkuloze su dugotrajan kašalj koji traje mjesecima. Može doći do iskašljavanja krvi, temperature i pojačanog znojenja, a obično se kao simptomi javljaju umor i bol u prsima.

Od tuberkuloze uglavnom obolijevaju ljudi narušenog zdravlja i slabog imuniteta, kronični bolesnici kojima je primarna bolest oslabila obrambene mehanizme u tijelu. Bolest se širi kašljanjem, kihanjem, pa i govorom te jedan pacijent može zaraziti i desetke drugih osoba.


Tagovi: TUBERKULOZA ZARAžENI ZAVOD

NEDAVNO OBJAVLJENO