NEUJEDNAČENA SUDSKA PRAKSA

Vozili su pijani i bez vozačke. Jedan je kažnjen blago, a drugi strogo

Objavljeno, 10. ožujka 2020. Vijesti
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Željko B. (53) zatečen je kod Koprivnice za upravljačem suzukija prilično pijan i bez položenog vozačkog ispita. Napuhao je 1,5 promila.

Dogodilo se to lani u rujnu u mjestu Koprivnički Bregi, dakle u vrijeme kad je na snagu već stupio rigorozni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Željko je ovih dana kažnjen s 15.000 kuna, a na ročištu se nije pojavio.

Sutkinja je zaključila kako ga je “valjalo proglasiti krivim i izreći zakonski zasnovane novčane kazne u minimalnim iznosima”. Pritom je otegotnim ocijenila “dosadašnje prekršajno kažnjavanje okrivljenika”.

Može se reći da je Željko dobro prošao. Nedavno je, primjerice, vozač (50) koji je kod Koprivnice upravljao vozilom s 0,93 promila i bez vozačke kažnjen s čak 25.300 kuna, a vozačka mu je oduzeta na dodatnih 18 mjeseci.

Od početka primjene novog Zakona, sudska praksa u Hrvatskoj vrlo je neujednačena i visina kazne ovisi o slobodnoj sudačkoj procjeni. Zbog toga se događa da se za gotovo identične prekršaje propisuju kazne u velikim rasponima.


Tagovi: KAZNA PIJANI SUDSKA PRAKSA VOZAčI

NEDAVNO OBJAVLJENO