NOVA AFERA POSRNULOG PODUZETNIKA

Vozila vrijedna 8 milijuna kuna vlasnik svojoj ženi prodao za samo 2 milijuna

Objavljeno, 28. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA (vrijedna toyota rav prodana je za samo 80-ak tisuća kuna)
AUTOR
Redakcijski tekst

Nova afera posrnulog bjelovarskog poduzetnika Anđelka Toša i njegove obitelji: Trgovački sud poništio je danas sve ugovore koje su sklapali s poduzećem Jata tijekom lipnja 2008. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego što je Jata i formalno završila u stečaju.

Vlasnici đurđevačke Jate bili su Anđelko Toš i i njegova kći Jacinta, a vlasnica poduzeća Moline, kojem je Jata u sporno vrijeme prodavala 85 svojih vozila, strojeve i opreme, bila je Anđelkova supruga Gordana Toš, danas pokojna.

Moline su od Jate, kojoj je račun u to doba već bio blokiran, vozila i strojeve otkupila za ukupnu cijenu od 2,3 milijuna kuna. Bilo je tu bagera, kamiona, valjaka, cisterni, automobila mercedes, audi i toyota. Prema izračunu stalnog sudskog vještaka Aleksandra Makovca, “prodane pokretnine su na dan 15. lipnja 2008. godine imale vrijednost od 8,2 milijuna kuna”.

Mercedesove kamione, primjerice, vrijedne više od 300.000 kuna prodavali su za 80-ak tisuća, a automobile mercedes slk, audi a6 i toyotu rav od 8000 do 80-ak tisuća kuna.

Dobili 1,9 milijuna kn

Sud je zaključio kako je Jata Molinama prodala pokretnine po cijeni od 28 posto stvarne tržišne vrijednosti. I ne samo to: Moline nikad nisu ni isplatile taj umanjeni iznos, već je sve podmireno tako da su Moline preuzele dug kojeg je Jata imala prema Anđelku Tošu i Jacinti Toš Špehar za dividendu.

Tako su Moline Anđelku Tošu isplatile 576.000 kuna, a njegovoj kćeri 1,3 milijuna kuna dividende.

Trgovački sud u Varaždinu danas je donio presudu kojom je za ugovore o prodaji Jatinih pokretnina naglasio da su bez pravnog učinka za to poduzeće u stečaju (de facto ih je poništio). Osim toga, Anđelku Tošu i njegovoj kćeri naloženo je da u stečajnu masu Jate uplate ukupan iznos od oko 1,9 milijuna kuna koji su nezakonito dobili na ime dividende.

“Kako su sve predmetne pokretnine otuđivane u vrlo kratkom vremenskom intervalu u trenutku kada je žiro-račun Jate bio blokiran, to je očita namjera da se imovina stečajnog dužnika umanji, a sve sa ciljem da ne postane stečajna masa, kao i da se stečajni vjerovnici ne mogu namiriti iz te imovine”, tumači sud.

Presuda je nepravomoćna i Tošovi će se na nju žaliti.

Muljaže u Molvama

Inače, Anđelku Tošu već se sudi za različita kaznena djela u više predmeta. Lani je zajedno s bivšim HSS_ovim načelnikom općine Molve kod Đurđevca Ivanom Kolarom nepravomoćno osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora zbog malverzacija teških 3,4 milijuna kuna.

Osim toga, sudi mu se i zajedno s bivšim direktorima njegovih tvrtki Jata Željkom Radićem i Drvograđenje Ivanom Stankićem. Tereti ih se da su dionice tvrtke Turist, koje su bile u vlasništvu Jate i Drvograđenja, za 200 kuna prodale Tošovoj pokojnoj supruzi Gordani. Dionice su tada vrijedile čak 4,3 milijuna kuna.

Sve se događalo u vrijeme kad je bilo jasno da su Jata i Drvograđenje zbog dugova na koljenima i s blokiranim računima. U stečaju su završile nekoliko mjeseci nakon toga, a radnici su ostali su bez posla.


Tagovi: ANđELKO TOš JATA PRESUDA TRGOVAčKI SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO