MOTOCIKLIST TEŠKO OZLIJEĐEN

Vozačica pod utjecajem Normabela optužena za tešku nesreću

Objavljeno, 13. veljače 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Vozačica (50) pod utjecajem lijekova za smirenje optužena je za izazivanje prometne nesreće u kojoj je teško stradao motociklist (39).

Prema optužnici, ona je 23. kolovoza lani u Ludbregu vozila pod utjecajem Normabela, “zbog čega su joj sposobnosti za upravljanje vozilom bile bitno smanjene”.

U jednom je času bez prethodnog provjeravanja skretala vozilom ulijevo na sporednu cestu u vrijeme kad je njezino vozilo već započeo pretjecati motocikl kojim je upravljao 39-godišnjak.

Došlo je do sudara motocikla i automobila u kojem je motociklist zadobio više prijeloma kostiju i druge teške ozljede, navodi se u optužnici Općinskog državnog odvjetništva. Dokaže li se vozačici krivnja, prijeti joj do pet godina zatvora.

Inače, anksiolitici s djelatnom tvari diazepam (Normabel, Apaurin, Valium) liječe tjeskobu, strah i napetost. Nuspojave su pospanost, konfuznost i usporenost reakcija, pa vožnja pod njihovim utjecajem može biti opasna.

LIJEČNICI PRIJAVLJUJU

Što kaže zakon? Čini se kako je tom slučaju prilično nedorečen jer propisuje da neprofesionalni vozač ne smije upravljati vozilom pod utjecajem droga i lijekova te s više od 0,5 promila alkohola.

Problem je što taj utjecaj lijekova nije točno definiran. Primjerice, nitko izričito ne zabranjuje vožnju osobama koje troše Normabel ili Apaurin, ali postoji upozorenje da lijekovi mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilima.

Ako skrivite nesreću poput gore spomenute, odgovarat ćete za vožnju pod utjecajem lijekova. Ako nema nesreće ili težeg prekršaja, koncentracija Normabela u krvi nije kažnjiva. Jer ne reagira svaki organizam isto na lijekove.

Utjecaj lijekova na organizam pacijenta i njegovu sposobnost upravljanja motornim vozilima trebali bi procjenjivati liječnici obiteljske medicine i kritične situacije prijavljivati policiji. No, to gotovo nitko ne čini.


Tagovi: LIJEKOVI NORMABEL PROMETNA VOZAčICA

NEDAVNO OBJAVLJENO