'ZAR SMO MI MANJE VRIJEDNI'

Vozači saniteta tužili Dom zdravlja jer su imali manje plaće nego vozači hitne

Objavljeno, 22. lipnja 2019. Zdravlje
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Trojica vozača saniteta Doma zdravlja u Bjelovaru uspjeli su dokazati na sudu da ih je poslodavac godinama zakidao za plaću u mjesečnom iznosu od 1100 do čak 2000 kuna.

Općinski sud u srijedu nepravomoćno je presudio da Dom zdravlja Stjepanu, Stevi i Željku mora platiti čak oko 150.000 kuna razlike u plaćama od 2013. do 2016. godine te im podmiri oko 37.000 kuna sudskih troškova. Dom zdravlja žalit će se na presudu.

Vozači su tijekom postupka uspjeli dokazati kako su bili diskriminirani u odnosu na vozače hitne pomoći, premda su i oni u pripravnosti obavljali hitne prijevoze pacijenata koristeći zvučne i svjetlosne signale na vozilima.

“Postoje i slučajevi u kojima u sklopu redovnog radnog vremena obavljamo prijevoz životno ugroženih pacijenata uz pratnju liječnika i ostalog medicinskog osoblja. U sklopu obavljanja svog posla prevaljujemo i po pet i više puta veću kilometražu u odnosu na vozače hitne medicine”, upozorili su sanitetski vozači tijekom suđenja.

Dom zdravlja pak upozoravao je kao je do smanjenja plaća došlo zbog naputka ministra zdravlja u lipnju 2013. godine po kojem bi “proizlazilo da vozačima saniteta ne pripada koeficijent za plaću 0,95 već niži”.

“Prema tom naputku, koji se poziva na Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javim službama, radno mjesto vozača saniteta pripada 3. vrsti radnih mjesta za koje je bila predviđena i propisana srednja stručna sprema”, naveli su u Domu zdravlja.

No, Općinski sud zaključio je kako naputkom ministra zdravlja nigdje nije propisano da se vozačima saniteta zbog toga mora obračunavati niža plaća te im je dao za pravo.


Tagovi: HITNA PLAćE SANITET VOZAčI

NEDAVNO OBJAVLJENO