Vozači ‘puževi’, znate li da kazna za presporu vožnju na cesti nije baš mala?

Objavljeno, 02. listopada 2023. Vijesti
# Foto: MUP / ILUSTRACIJA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Jeste li znali da možete platiti visoku kaznu i za presporu vožnju automobila na cesti?

Uvijek se piše o kaznama za prebrzu vožnju, ali i vozači ‘puževi’ mogu ozbiljno ugroziti promet, pogotovo na otvorenim cestama izvan naseljenih mjesta te autocestama i brzim cestama gdje su dopuštene brzine osjetno veće.

Kako piše portal Revija HAK, zakon propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu.

Kad se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene ili je manja od brzine prometnog toka vozila na tom dijelu ceste te se nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu iza sebe.

Kazna za nepoštovanje tih odredbi je 130 eura. Kada je pak brzina kretanja vozila manja od polovice najveće dopuštene, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera. Kazna za nepoštovanje te odredbe je 30 eura.

Važno je također znati i kako se brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije ograničiti ispod 30 kilometara na sat, zaključuje Revija HAK.


Tagovi: KAZNA PRESPORA VOžNJA VOZAčI PUžEVI

NEDAVNO OBJAVLJENO