ZIMSKE DIONICE

Vozači, oprez: od nedjelje i na sjeveru zemlje vrijedi nova odluka

Objavljeno, 12. studenoga 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Prometnica u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Od nedjelje, 15. studenoga, do polovice travnja iduće godine obvezna je zimska oprema na svim zimskim dionicama prometnica u Hrvatskoj bez obzira ima li snijega i leda ili nema.

Sve do ove godine na sjeveru Hrvatske uglavnom nije bilo zimskih dionica pa su ljetne gume mogle biti na automobila sve do proljeća uz uvjet da nema snijega i leda na prometnicama.

No, ove godine nije tako. Odlukom Vlade zimskom dionicom proglašena je i državna cesta D2, odnosno Podravska magistrala, i to cijelom dužinom od Varaždina do Iloka.

To znači da i stanovnici sjevera Hrvatske od nedjelje moraju imati zimsku opremu. Odluku i popis svih zimskih dionica na kojima je obvezna zimska oprema možete pogledati OVDJE.

“Pod zimskom opremom motornih vozila smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače”, tumače u policiji.

Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme predviđena je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. 

Ista im kazna prijeti i ako prije uključivanja u promet nisu očistili zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led i vodu na vozilu.


Tagovi: CESTA GUME VOZAčI ZIMSKI UVJETI

NEDAVNO OBJAVLJENO