Vozači bicikla i romobila, oprez! U subotu na snazi novi zakon o prometu

Objavljeno, 26. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: UNSPLASH / Marat Mazitov / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

U subotu, 30. srpnja, stupa na snagu novi zakon o sigurnosti prometa na cestama koji donosi mnoge izmjene u prometovanju biciklima i električnim romobilima.

Zakon je uveo termin osobnog prijevoznog sredstva u što spadaju električni romobili i slična prometala na električni pogon te propisao kazne za vozače takvih prijevoznih sredstava.

Tako je “vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji se kreće biciklističkom stazom dužan prije stupanja na kolnik ceste koju namjerava prijeći, kada biciklistička staza preko kolnika nije označena, zaustaviti bicikl ili osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza ili kolnika ceste”.

Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno tim odredbama.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna pak kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama koje propisju da su se “dva ili više vozača bicikala, osobnih prijevoznih sredstava, mopeda ili motocikala, koja se kreću u skupini, dužni kretati jedan iza drugoga”.

Kaciga na glavi

“Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se također kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja”, nova je odredba zakona koja propisuje kaznu od 500 kuna.

“Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na glavi moraju nositi vozači osobnih prijevoznih sredstava”, propisuje zakon, a kazna za taj prekršaj je 300 kuna.

“Vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha čime bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj”, navodi se u zakonu.

Prema zakonskim izmjenama, “omogućava se vozačima osobnih prijevoznih sredstava sudjelovanje u prometu na dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom”.

Tada se na prometnici “dopušta kretanje osobnih prijevoznih sredstava, krećući se pritom što bliže desnom rubu kolnika, ali iznimno u slučaju ukoliko nema biciklističkih staza i traka te ukoliko ne postoje površine predviđene za kretanje pješaka”.


Tagovi: BICIKLI PROMET ROMOBILI ZAKON

NEDAVNO OBJAVLJENO