Vozač usmrtio baku, ne mora u zatvor. Unuka dobila 150.000 kuna odštete

Objavljeno, 20. svibnja 2022. Crna kronika
# Foto: EMEDJIMURJE.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom, isključivo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Baka Marija (78) poginula je nakon što je na nju audijem a4 naletio vozač Darko (27) u međimurskom mjestu Ivanovec.

Nesreća se dogodila još u ožujku 2020. godine oko 18.40 sati. Prema presudi, slabo pokretna žena prelazila je cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Darko je proglašen krivim jer je vozio 59 kilometara na sat tamo gdje je ograničenje 50.

Osim toga, audi je imao tehnički neispravan prednji uređaj za osvjetljavanje ceste “budući da je domet kratkih svjetala bio premalen, a iz kojih razloga je onda vozilo i pješakinji bio slabije uočljivo”. Darko je priznao krivnju te je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora.

Na nepravomoćnu presudu vozač se nije žalio, ali zato je žalbu podnijelo čakovečko državno odvjetništvo tvrdeći kako je kazna preblaga te je predložilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

U petak je pak na Općinskom sudu donesena nepravomoćna presuda kojom je unuci dosuđena odšteta od 150.000 kuna zbog bakine smrti. Unuka je još kao dijete ostala bez majke pa je bila u jakoj emotivnoj vezi s bakom, te je sud zaključio kako ima pravo na odštetu premda baka i unuka nisu živjele zajedno.

“Unuka je ostala bez majke u petoj godini života, te su brigu o njoj preuzeli otac i baka te se između unuke i pokojne bake, sukladno tome, razvila trajnija zajednica života koja se po sadržaju i emotivnoj povezanosti u potpunosti može izjednačiti sa odnosom majke i kćeri“, zaključila je danas sutkinja.

Odštetu mora platiti osiguravateljska tvrtka koja će se, po svemu sudeći, žaliti na presudu.


Tagovi: BAKA MEđIMURJE ODšTETA POGINULA PROMETNA NESREćA UNUKA

NEDAVNO OBJAVLJENO