STARE CIJEVI PUCAJU KO KOKICE

Iz vodoopskrbne mreže svake godine iscure milijuni kubika vode, evo gdje je stanje najgore

Objavljeno, 24. travnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Kontrolni centar sustava vodoopskrbe u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Tijekom 2018. godine gradsko poduzeće Koprivničke vode krajnjim je potrošačima isporučilo oko 2,46 milijuna prostornih metara vode, a istodobno je proizvedeno oko 2,8 milijuna kubika. Gubici u vodoopskrbnoj mreži, dakle, iznosili su 12 posto, što je nešto više nego godinu ranije, a razlog leži u čak 44 puknuća starih vodovodnih cijevi.

Prosječni gubici u hrvatskoj vodoopskrbnoj mreži, prema neslužbenim informacijama, iznose više od 40 posto. Na području Križevaca gubici su blizu 25 posto, a đurđevačko vodoopskrbno područje bilježi između 15 i 20 posto neplaniranog ‘curenja’ dragocjene tekućine.

Inače, Koprivničke vode brinu o otprilike 580 kilometra javne vodoopskrbne mreže, a problem je oko 50 kilometara starih plastičnih cjevovoda. No, taj rizik u cijelosti će se riješiti i predviđenim velikim projektom aglomeracije koji će se najvećim dijelom financirati novcem iz europskih fondova.

Ukupni prihodi Koprivničkih voda lani su iznosili oko 34 milijuna kuna i veći su za 2,6 posto nego godinu ranije. Neto dobit iznosila je oko 640.000 kuna i manja je osam posto u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje. Lani su značajno smanjeni financijski rashodi javnog poduzeća, i to za čak 60 posto jer je tijekom 2017. u cijelosti otplaćen višegodišnji kredit za izgradnju uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda u Herešinu.

Najmanje vode na području Koprivnice lani je proizvedeno i potrošeno u veljači, oko 200.000 kubika, a najviše tijekom kolovoza, 266.000 kubika. Tijekom ljetnih mjeseci potrošnja vode u pravilu se povećava za otprilike trećinu u odnosu na zimsko razdoblje.


Tagovi: GUBICI KOPRIVNICKE VODE VODA

NEDAVNO OBJAVLJENO