SPORNE BANANE I GREJP

Voće hitno povučeno iz dućana, sadrži pesticid opasan za zdravlje djece

Objavljeno, 14. srpnja 2021. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako je s hrvatskog tržišta hitno povučeno voće koje sadrži opasni i zabranjeni pesticid klorpirifos koji je u našoj zemlji i EU zabranjen od travnja prošle godine.

Pesticid je otkriven u bananama sorta Cadish, Klasa I., berba 2021., te crvenom grejpu sorta Star Ruby, Klasa I, berba 2021. godine.

Banane je na tržište stavljao Spar Hrvatska, a dobavljač je Yellow Fresh Fruits iz Rumunjske. Banane su uzgojene na plantaži u Ekvadoru.

Izvoznik svježeg crvenog grejpa je turska tvrtka STL Tarim Sanayi, a veleprodaja Stjema promet iz Sesveta. Zemlja porijeka je Turska, a proizvod je izvezen u Hrvatsku i Sloveniju.

Prema provedenim znanstvenim studijama, dokazano je kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj, pa i oštetiti još nerođeno dijete. Povezuje se s poremećajima u razvoju mozga, poremećajima pažnje (hiperaktivnosti) i hormonskog sustava kod djece, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zaključila je kako pesticid može imati genotoksične i neurološke učinke tijekom razvoja djece, nakon čega se klorpirifos zabranio na području cijele Europske unije.


Tagovi: BANANE GREJP PESTICID VOćE

NEDAVNO OBJAVLJENO