AFERA 'CALL CENTAR'

Vlasnik trgovku nagovorio da bude direktorica, sad osuđena za neisplatu plaća

Objavljeno, 29. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivša direktorica propalog poduzeća Hora Nevenka Žnidar (45) osuđena je na pet mjeseci uvjetnog zatvora zbog neisplate plaća za 20 radnika, kojima je poduzeće ostalo dužno oko 42.000 kuna.

Općinski sud u Varaždinu presudio je i da im u roku od godinu dana sama mora namiriti 16.000 kuna, a za preostali dio radnici su upućeni na privatnu parnicu.

Poduzeće Hora iz Varaždina vlasnika Igora Podolšaka našlo se prije nekoliko godina u središtu afere zbog neisplate plaća i netransparentnog poslovanja, zbog čega se time bavila i policija. Sindikati su upozoravali na izrabljivanje radnika koji su dobivali plaću od 2700 kuna.

Dostava parfema

Hora je zapravo bila call centar koji se bavio telefonskom prodajom, prije svega jeftinih parfema. Zaposlenici su radili kao telefonski operateri i dostavljači: građane su obavještavali da su slučajnim odabirom besplatno dobili dva ‘skupa’ parfema, ali tijekom isporuke rekli su im da moraju platiti 95 kuna za dostavu.

Sindikati su upozoravali kako su radnici od naplaćenog troška dostave mogli zadržati 20 kuna. Ako je ‘sretni dobitnik’ odbio pošiljku, od plaće im se uzimalo pet kuna.

Kasnije je vlasnik Hore Podolšak uhićen u Srbiji pod optužbom da je s dvojicom partnera iz te zemlje prodavao lažni kosmodisk. Nije poznato gdje je Igor Podolšak danas i dokle je došla policijska istraga u Hori koja je završila u stečaju.

Premda je Nevenka Žnidar, ranije prodavačica u butiku s dječjom odjećom, samo formalno bila direktorica Hore, ona je osuđena jer jer je po zakonu bila odgovorna za isplatu plaća radnicima. Tijekom postupka, naime, ustanovljeno je kako je tvrtka imala dovoljno novca na računu.

Nestala gotovina

Žnidar je po zanimanju trgovkinja sa završenom srednjom školom, a trenutačno je na Zavodu za zapošljavanje i prima 400 kuna pomoći od Centra za socijalnu skrb. Ako u ruku od godinu dana radnicima ne plati 16.000 kuna plus kamate, završit će u zatvoru.

Iz nalaza knjigovodstveno-financijske vještakinje vidljivo je kako je u spornom razdoblju od srpnja do prosinca 2010. godine na račun Hore uplaćeno 1,7 milijuna kuna, a za podmirenje obveza utrošeno je 730.000 kuna.

“Preostali novčani iznos od 991.000 kuna podignut je u gotovini, a vještakinja je utvrdila da u poslovnim knjigama nisu evidentirali svu podignutu gotovinu”, stoji u presudi varaždinskog suda.


Tagovi: CALL CENTAR HORA IGOR PODOLšAK NEISPLATA PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO