PREDLOŽIO TOMISLAV JURENDIĆ

Vlada u nacionalnu strategiju gura projekt koji bi mogao spasiti sela

Objavljeno, 19. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Projekt osnivanja agrocentara u Zagrebu i 20 županija, koji će otkupljivati proizvode isključivo od mikroproizvođača, uvršten je u Nacionalnu strategiju razvoja RH do 2030. godine.

Projekt “Integriranje proizvođača u učinkovit lanac opskrbe hranom” osmislio je i predložio potpredsjednik županijskog HDZ-a dr. sc. Tomislav Jurendić, nekadašnji pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, a danas uspješan koprivnički poduzetnik.

Jurendić je bio član Vladine tematske skupine „Hrana i biokemija“, a sve su skupine na koncu predlagale projekte za uvrštenje u Nacionalnu strategiju. Na koncu su uvrštena samo četiri projekta, a jedan od njih je upravo Jurendićev.

Tomislav Jurendić, potpredsjednik HDZ-a (desno)
Tomislav Jurendić (desno)

Kako je danas priopćeno iz županijskog HDZ-a, riječ je o osnivanju agrocentara u 20 županija i Zagrebu koji bi jamčio otkup proizvoda isključivo od mikroproizvođača hrane i mikropoljoprivrednika. Ideja je da se ojačaju najmanji poljoprivrednici, što bi utjecalo na razvoj ruralnih područja i demografiju, ali i jačanje uloge županija koje će samostalno organizirati rad agrocentara.

Nacionalna strategija razvoja RH bit će dovršena do listopada i Vlada će je nakon toga uputiti u saborsku proceduru. Jurendić, ističu u HDZ-u, ostaje član tematske skupine ‘Hrana i biokemija’ te će sudjelovati u pregovorima s Europskom komisijom za naredno projektno razdoblje do 2027. godine.


Tagovi: AGROCENTRI HDZ TOMISLAV JURENDIC

NEDAVNO OBJAVLJENO