PREKINUTI OVISNOST O UVOZU

Vlada priznala: Uvozimo 40% svinjskog mesa, tako više ne ide

Objavljeno, 04. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Nova je Plenkovićeva Vlada priznala ogroman problem koji Hrvatska ima s uvozom hrane, a posebno svinjskog mesa.

Zato je u programu Vlade od 2020. do 2024. godine posebno mjesto zauzelo svinjogojstvo te se navodi kako će se poljoprivredna proizvodnja sa sadašnjih 17 milijardi kuna povećati na 22 milijarde kuna.

“S obzirom na to da Hrvatska oko 40 posto svojih potreba za svinjskim mesom nadomješta mesom iz uvoza, povećat će se proizvodnja svinjskog mesa za 40 posto.

Ulaganjem u izgradnju reprodukcijskih centara i modernizaciju svinjogojskih farmi, povećat će se broj krmača za 25.000, što će pridonijeti povećanju proizvodnje za 500.000 tovljenika”, stoji u programu Vlade.

Osim toga, ulaganjima u povećanje osnovnog stada i modernizacijom govedarskih farmi do kraja mandata povećat će se proizvodnja u govedarstvu za 20 posto.

Voće i povrće

“Potaknut će se i izgradnja 200 hektara zaštićenih prostora (staklenika i plastenika) za proizvodnju voća i povrća koja je uglavnom sezonskog karaktera te se samo manji dio odvija u zaštićenim prostorima.

Potporom iz Programa ruralnog razvoja osigurat će se investiranje u povećanje kapaciteta modernih zaštićenih prostora uključujući sustave za navodnjavanje, prehranu, grijanje i zaštitu.

Izgradnjom 20 regionalnih rashladnih, skladišnih i distribucijskih centara za voće i povrće osigurat će se vertikalno povezivanje poljoprivrednih proizvođača, distributera i tržišta”, piše u programu Vlade do 2024. godine.

Hoće li se to doista ostvariti ili će strategija poljoprivredne proizvodnje još jednom ostati mrtvo slovo na papiru – ostaje za vidjeti.


Tagovi: PROGRAM SVINJSKO MESO UVOZ VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO