NAJAVLJENO POSKUPLJENJE

Vlada opet diže cijenu cigareta, na kutiji država pušačima uzme 80 posto

Objavljeno, 27. siječnja 2020. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Opet poskupljuju cigarete u Hrvatskoj, a poskupljenje bi trebalo iznositi dvije kune po kutiji.

Na poskupljenje ukazuje prijedlog nove Vladine Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode koji je pušten u savjetovanje. Kako piše Novi list, savjetovanje trajat će do 3. veljače i nakon toga bit će usvojena na sjednici Vlade.

Prema tom prijedlogu, specifične trošarine na cigarete sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada dižu se na 375 kuna, odnosno za 40 kuna, dok bi proporcionalni dio trošarine i dalje bio 34 posto.

Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se za 74 kune, sa 755 kuna na 829 kuna za tisuću komada. Trošarina na sitno rezani i ostali duhan ostaje 600 kuna za jedan kilogram.

Uvode se i posebni porezi na elektroničke cigarete, kojih dosad nije bilo. Čini se kako bi nova uredba mogla još više ljudi utjerati na ‘motanje’ duhana.

Pušačima je manje poznato da najveći dio u cijeni kutije cigareta odlazi državi. Uzmimo primjer bijelog Ronhilla koji je stajao 25 kuna. Država je za trošarine uzimala 14,5 kuna, a za PDV dodatnih pet kuna.

Dakle, kad dođete na kiosk i kupite kutiju bilo kojih cigareta, mora vam biti jasno da ste državi tog časa platiti gotovo 80 posto novca kojeg ste izvadili iz džepa.


Tagovi: CIGARETE CIIJENA DUHAN

NEDAVNO OBJAVLJENO