SVEUČILIŠTE I DALJE ZAKINUTO

Vlada je dala 10 milijuna kuna više Sveučilištu Sjever, ali nepravda je ostala

Objavljeno, 13. studenoga 2019. Komentari
# Foto: Sveučilište Sjever
AUTOR
Robert Mihaljević

Vladajući su danas slavodobitno objavili veliku pobjedu u zalaganju za interese našega kraja jer je Vlada prihvatila amandman HDZ-ovih sjevernjaka za dodatnu lovu Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Amandman su predložili zastupnici Damir Felak iz Koprivnice, Sunčana Glavak iz Čakovca te Varaždinci Anđelko Stričak i Josip Križanić. Nakon sjednice Vlade objavljeno je urbi et orbi da će Sveučilište Sjever, koje je besramno zakinuto prijedlogom državnog proračuna, ipak dobiti deset milijuna kuna više.

Lobiranja urodila plodom. Naši se zastupnici ipak izborili za ravnopravniji status Sveučilišta. Sjajna vijest sa sjednice Vlade. To su tek neka od medijskih interpretacija veličanstvene pobjede u krvavoj i beskompromisnoj borbi za svoj kraj.

No, i nove brojke otkrivaju da je nepravda prema Sjeveru, skrojena u kabinetu varaždinske ministrice znanosti Blaženke Divjak, i nakon veličanstvene pobjede ostala upravo to – golema nepravda.

Uvjerljivo najmanje

I dalje ostaje činjenica kako će Sveučilište Sjever u Koprivnici dobiti uvjerljivo najmanje novca od svih osam javnih hrvatskih sveučilišta. Najviše javnog novca, oko 2,4 milijarde kuna, dobit će najveća sveučilišta u državi s najviše studenata: Zagreb, Rijeka, Osijek i Split.

A što je s ostatkom ostataka? Sveučilište u Zadru, koje ima oko pet tisuća studenata, dobit će 114 milijuna kuna, odnosno 22.400 kuna po studentu. Sveučilištu u Puli s 3700 studenata ide 50 milijuna kuna, a Sveučilištu u Dubrovniku sa samo 1600 studenata oko 45 milijuna kuna.

Pula dobiva 13.500 kuna, a Dubrovnik čak 28.100 kuna po studentu. Sveučilište Sjever koje ima 4100 studenata dobit će po novome 35 umjesto prvotno predloženih 25 milijuna kuna. To je oko 8300 kuna po studentu.

Dubrovnik, dakle, dobiva tri i pol puta više, Zadar gotovo triput, a Pula 60 posto više po studentu od Koprivnice. Veličanstvena pobjeda HDZ-ovih saborskih zastupnika sa sjevera, nema nikakve sumnje.


Tagovi: NOVAC SJEVER SVEUčILIšTE VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO