Vlada: Dućani neće raditi nedjeljom i blagdanom, izuzetak kiosci i pekarnice

Objavljeno, 01. prosinca 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Andrej Plenković u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila izmjene Zakona o trgovini kojima se zabranjuje rad dućana nedjeljom, uz određene iznimke. Zakon ide na usvajanje u Sabor.

Prema novom Zakonu, radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac raspolažući maksimalnim iznosom fonda od 90 sati u razdoblju od ponedjeljka do subote, a prodajni objekti nedjeljom i blagdanima bit će pretežno zatvoreni.

“Prijedlog zakona predviđa 16 nedjelja u godini koje su radne, pri čemu trgovac samostalno određuje koje su to nedjelje s osnove individualnih potreba, sezonalnosti, mikrolokacije i drugoga (…) Najveći mogući broj radnih nedjelja (16) utvrđen je na način da čini 30% od ukupnog broja nedjelja u razdoblju od godine dana (53)”,tumače u Vladi.

Iznimno, zabrana rada nedjeljom i blagdanima ne primjenjuje se na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline:

  • željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila
  • benzinskih postaja
  • bolnica
  • hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
  • proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Osim toga, “distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica te specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda mogu biti otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati”.

KLJUČNA PROMJENA U ZAKONU

  Članak 57. mijenja se i glasi:

 (1) Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, a koje trgovac samostalno raspoređuje.

 (2) Prodajni objekti zatvoreni su nedjeljom.

 (3) Prodajni objekti zatvoreni su u dane blagdana. Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane blagdana u Republici Hrvatskoj sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj.

(4) Trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata iz stavka 1. ovoga članka dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje.


Tagovi: RAD NEDJELJOM TRGOVINE VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO