Vlada danas donijela odluku kojom će poskupjeti mlijeko

Objavljeno, 30. ožujka 2023. Vijesti
# Foto: ARHIV / Karlovačka industrija mlijeka
AUTOR
Redakcijski tekst

Vlada je u četvrtak donijela odluku kojom će mlijeko poskupjeti za otprilike 5 posto. Riječ je o najprodavanijem mlijeku, trajnom s 2,8 posto mliječne masti.

“S obzirom na osjetljivost sektora mliječnog govedarstva i nedovoljnu tržišnu snagu malih proizvođača sirovog mlijeka, moguće je da ukidanje marži uz ograničenje cijena uzrokuje pritisak u lancu koji bi doveo do snižavanja otkupnih cijena sirovog mlijeka te ugrožavanja likvidnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Kako bi se ova mogućnost isključila, a imajući u vidu ciljeve Vlade prilikom donošenja odluke, predlaže se izmjena Odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, tj. povećanje gornje razine cijena UHT mlijeka 2,8% mliječne masti za 5% : s 0,98 EUR/lit na 1,03 EUR/lit.

Predlaže se i uvođenje gornje granice marže za trgovce za UHT mlijeko 2,8% mliječne masti od 10%. Ovakvim prijedlogom i dalje se osigurava prihvatljiva cijena UHT mlijeka s 2,8% mliječne masti koje ima najveći udio u hrvatskoj potrošnji mlijeka i granica marže koja trgovce ne dovodi u nepovoljnu poziciju.

Za napomenuti je da je likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i cjelokupna primarna proizvodnja, kao i prerađivačka industrija, u vrlo nepovoljnim uvjetima proizvodnje koje su posljedica tržišnih poremećaja u posljednje tri godine.

Odluka će stupiti na snagu prvoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“,  uvažavajući činjenicu da je hrana osnovni uvjet održanja, unaprjeđenja i zaštite života i zdravlja stanovništva, a u svrhu odgovornog upravljanja krizom koja prijeti gospodarstvu i građanima RH”, navodi Vlada.


Tagovi: CIJENA MLIJEKO VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO