A SVI KUKAJU DA DOKTORI ODLAZE

Vjerovali ili ne: bolnica danas ima gotovo 50% više liječnika nego prije 5 godina

Objavljeno, 28. listopada 2019. Zdravlje
# Foto: Robert Mihaljević (hitni bolnički odjel u Koprivnici)
AUTOR
Robert Mihaljević

Čini se kako vrag nipošto nije crn onako kako na prvu izgleda: broj liječnika u Općoj bolnici u Koprivnici od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. do danas povećan je za nevjerojatnih 45 posto!

Riječ je o službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje smo dobili ovih dana. Prema službenim podacima, koprivnička je bolnica tijekom 2013. imala ukupno 73 liječnika, a potkraj prošle godine bilo ih je čak 106.

To svakako baca novo svjetlo na razmjere krize i deficitarnosti medicinskog osoblja koji se potenciraju u javnosti. Istina, iz bolnice je zadnjih godina otišlo najmanje 20-ak iskusnih liječnika, uglavnom u inozemstvo, ali očito ih je došlo mnogo više.

Podaci HZJZ-a pokazuju kako je iz godine u godinu više dolazaka nego odlazaka. Primjerice, tijekom 2016. u bolnici je bio zaposlen 91 liječnik, a dvije godine kasnije ih je 20 posto više.

Premalo jučer ili previše danas

S druge strane, događa se paradoks sličan onom s rastom broja prosvjetara uz istodoban pad broja učenika. Godine 2013. Koprivničko-križevačka županija imala je oko 115.000 stanovnika, a danas ih je 108.000, odnosno šest posto manje. Riječ je o procjeni MUP-a i Državnog zavoda za statistiku.

Imamo, dakle, gotovo 50 posto više liječnika koji skrbe o šest posto manje pacijenata. Otkud onda sve veće liste čekanja, sve više pritužbi na gužve i odgode medicinskih zahvata? Na to pitanje odgovor bi trebala dati struka.

Kao i na dvojbu je li 2013. u Općoj bolnici u Koprivnici ipak bilo premalo doktora ili ih je danas previše. A ako je u tih pet godina broj zaposlenih liječnika – kako tvrdi statistika HZJZ-a – doista narastao za gotovo 50 posto, ne treba čuditi da su izdaci za bolnicu i gubici sve veći.

U zemlji apsurda imamo, tako, još jedan apsurd koji je zasad ostao nerasvijetljen. Više liječnika i lošija usluga.


Tagovi: BOLNICA HZJZ LIJECNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO