Vjernici teško optužuju nadbiskupa Hranića: ‘Štitio je svećenika pedofila!’

Objavljeno, 12. veljače 2023. Naše priče
# Foto: BISKUPIJA / Đuro Hranić
AUTOR
Redakcijski tekst

Više vjernika iz u više je navrata izravno prozvalo đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića da je štitio lokalnog svećenika Zlatka Rajčevca od teških optužbi za pedofiliju i spolno zlostavljanje njihove djece.

Tjednik Novosti u posjedu je pisma roditelja i župljana koje pokazuje da je Rajčevac, župnik iz Sotina, prijavljen Hraniću krajem 2016. godine za bludničenje nad ministranticama koje je počelo ranih 2000-ih i trajalo desetak godina.

Umjesto da je svećenika odstranio iz župe i javnog djelovanja, prijavitelji tvrde da ih je Hranić sa sotinskog oltara optužio da ga kleveću. Nakon što su nadbiskupu zaprijetili da će njega prijaviti policiji i Vatikanu, on je nevoljko i nakon niza pokušaja da se liši odgovornosti obavijestio Državno odvjetništvo.

Prijavu je poslao tek 14 mjeseci nakon što je saznao za zlostavljanje. Dok je trajala policijska istraga, Hranić je Rajčevcu produžio svećenički mandat, premda je ovaj imao sve uvjete za redovno umirovljenje.

Dirao ministranticu

Vukovarski sud je na koncu potvrdio optužnicu protiv njega za zlostavljanje pet maloljetnica, ali suđenje nikad nije održano jer je Rajčevac 2021. godine preminuo. On je negirao optužbe, a njegov odvjetnik tvrdio da se njima nastoji baciti ljaga na Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

Đakovačko-osječka nadbiskupija dala je do znanja novinaru tjednika Novosti Hrvoju Šimičeviću kako Hranić smatra da nije učinio ništa sporno i da je slučaj Rajčevac odrađen po crkvenim i državnim propisima.

Zbog nemarnog ponašanja u slučaju Rajčevac, Hranić je sredinom 2020. godine prijavljen i Vatikanu. Iz Rima nisu odgovorili na upit jesu li pokrenuli istragu temeljem zaprimljenih dokumenata.

U listopadu 2016. godine Hranića su u đakovačkom uredu posjetili pojedini sotinski župljani, među kojima i član obitelji žrtve svećenika Rajčevca. Obaviješten je da je Rajčevac godinama neprimjereno dirao ministranticu, pokazivao joj slike golih ženskih tijela i manipulirao s ciljem da ništa ne kaže roditeljima.

Trajalo devet godina

Žrtvi je pokazivao i pištolj koji je nosio sa sobom, što ju je dodatno prestrašilo i potaknulo da nikome ne otkriva zlostavljanje. Mentalno i fizičko nasilje je počelo ranih dvijetisućitih u župi u koju je Rajčevac došao 1984. godine.

Osim u Sotinu, do kraja radnog vijeka bio je svećenik i u obližnjoj crkvi u Opatovcu. Samo u jednom slučaju zlostavljanje je trajalo devet godina. Počelo je od žrtvine devete godine. Hranić je na istom sastanku dobio informaciju da ona nije bila jedina žrtva. Saznao je da je najmanje još jedna osoba proživjela slično.

Rajčevac, međutim, nikad nije bio suspendiran. U istoj župi nastavio je davati sakramente vjernicima i držati mise, u prisustvu maloljetnih ministrantica. Tek u prosincu 2017. godine, tri mjeseca nakon što mu je upućeno zadnje pismo i 14 mjeseci po dobivanju prvih informacija o zlostavljanju, iz Đakovačko-osječke nadbiskupije Državnom odvjetništvu poslan je zapisnik razgovora iz 2016. godine.

Policija je krenula u istragu, ali Rajčevac je nastavio službovati te držati mise. Sud u Vukovaru prihvatio je optužnicu 10. siječnja 2020. godine. Suđenje, međutim, nikad nije održano. Do daljnjeg je odgođeno zbog epidemije Covida.

Posljednji ispraćaj

Rajčevac, koji je iz Sotina u međuvremenu nevoljko preseljen u đakovački dom za svećenike, razriješen je službe 21. ožujka 2020. godine dekretom Đure Hranića. Dan poslije je umirovljen. Imao je 76 godina i 11 mjeseci. Rajčevac je preminuo 9. svibnja 2021. godine u KBC-u Osijek.

Najzapaženiji istup na posljednjem ispraćaju imao je nadbiskup Đuro Hranić.

“Bio je čovjek pun empatije, veoma osjećajan, koji je volio svoje župljane. Bolno je proživljavao njihova stradanja te je slušao patnje i dijelio bol preživjelih župljana”, rekao je Hranić o Rajčevcu, dodajući da se “nikada nije žalio, nego je sve tiho i strpljivo nosio” i da je uz to “živio doista skromno i isposnički”.

“Morao si se nositi i s veoma neugodnom optužbom i zbog toga si krvario, ali si ostao miran i uspravan, ne zamjerajući onima koji su te u svojoj nevolji optuživali. U svemu veoma tih, ponizan i skroman…”, rekao na sahrani Hranić.

Cijeli istraživački tekst novinara Hrvoja Šimičevića s dokumentima možete pročitati na ovome LINKU.


Tagovi: đURO HRANIć NADBISKUP PEDOFIL SVEćENIK

NEDAVNO OBJAVLJENO