NAJGORI SMO U EUROPI

Više od 50 posto Hrvata ne može kupiti novu perilicu ili platiti sprovod

Objavljeno, 06. svibnja 2020. Financijer
# Foto: EUROSTAT / Svaki drugi Hrvat ne može podmiriti neočekivane troškove
AUTOR
Redakcijski tekst

Eurostat je objavio statističke podatke o tome kako se građani pojedinih članica nose s neočekivanim, odnosno neplaniranim financijskim troškovima.

Provedeno je istraživanje i prikupljeni relevantni podaci koji govore koliko građana, primjerice, ne može platiti troškove bolničke operacije, sprovoda, nabavke nove perilice ili automobila.

Rezultati su za našu zemlju poražavajući. Najgori smo u Europskoj uniji! Prema Eurostatu, središnjem europskom uredu za statistiku, više od polovice Hrvata ne može pokriti neočekivane financijske troškove.

Eurostat troškovi Hrvata
Postotak ugroženih građana neočekivanim troškovima / Grafika: EUROSTAT

U toj je nezavidnoj kategoriji čak 52 posto Hrvata, 50 posto Latvijaca, 48 posto Grka i Ciprana te 44 posto Rumunja. Najbolji su Maltežani (samo 15 posto građana imalo bi takvih financijskih problema) te Austrijanci, Luksemburžani i Šveđani (20 posto)

Prosjek EU je 32 posto, što znači da se svaka treća osoba Unije tijekom prošle godine nije mogla suočiti s neočekivanim financijskim troškovima. To je mnogo bolje nego 2012. kad je pokazatelj iznosio čak 40 posto.

Zbog strogih mjera u suzbijanju epidemije i gospodarske krize sposobnost suočavanja s neočekivanim financijskim troškovima presudan je pokazatelj, pogotovo u slučaju otkaza ili gubitka stalnih prihoda.


Tagovi: EUROSTAT HRVATSKA PERILICA SPROVOD TROšKOVI

NEDAVNO OBJAVLJENO