Vinka izmislila staž pa 17 godina primala penziju. Nitko nije ništa posumnjao

Objavljeno, 02. lipnja 2022. Crna kronika
# Foto: POLICIJSKA UPRAVA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Vinka G. punih je 17 godina primala mirovinu, a da nije imala ni dana radnog staža u životu.

Nevjerojatan slučaj dobio je ovih dana rasplet na sudu koji ju je pravomoćno proglasio krivom za kazneno djelo prijevare te je osudio na godinu dana uvjetnog zatvora. Uz to, državi mora vratiti nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna, a s kamatama je to više od pola milijuna kuna.

Gospođa Vinka (77), koja živi na području Slavonskoga Broda, još je 24. srpnja 1995. godine podnijela zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu. Uz zahtjev je bila priložena i radna knjižica na njezino ime s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, 6 mjeseci i 3 dana navodno ostvarenim u BiH.

“No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila niti jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012., pa nema govora o zastari”, stoji u presudi Županijskog suda.

Lažna umirovljenica je time “kroz cijelo inkriminirano razdoblje ostvarivala protupravnu imovinsku korist tako stvorenim protupravnim stanjem, odnosno mjesečnim primanjem mirovine na koju zapravo nije imala pravo”. Mjesečno je, dakle, 17 i pol godina primala oko 1400 kuna.

Presuda je ovih dana postala pravomoćna pa gospođa Vinka u roku od 15 dana mora vratiti više od pola milijuna kuna, kad se pribroje kamate. Mora podmiriti i više destaka tisuća kuna troškova kaznenog postupka. No, nije poznato iz kojih će izvora vratiti taj novac.


Tagovi: LAžIRALA STAž LAžNA UMIROVLJENICA MIROVINA PRESUDA RADNI STAž SLAVONSKI BROD

NEDAVNO OBJAVLJENO