NEPRIMJEREN ISTUP NA SJEDNICI

Vijećnik HDZ-a uvrijedio djecu s teškoćama. Mora im platiti odštetu

Objavljeno, 19. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA (Ivica Vranjić)
AUTOR
Robert Mihaljević

Vijećnik HDZ-a Ivica Vranjić morat će platiti odštetu trojici učenika škole za djecu s teškoćama u razvoja jer ih je javno uvrijedio na sjednici Županijske skupštine u Bjelovaru.

Općinski sud odredio je da svakom od učenika mora platiti po 5000 kuna odštete te im podmiriti sudske troškove. Vranjić je na sjednici lani u studenom, obraćajući se drugim vijećnicima, za govornicom rekao: “Jel znate vi gdje je Peta osnovna škola u Bjelovaru? Jeste čuli nekad za petu osnovnu? Kao da ste bili u toj petoj osnovnoj školi redovni polaznici, tako se ponašate”.

‘Tko je taj striček’

Inače, V. Osnovna škola Bjelovar posebna je odgojno-obrazovna ustanova za učenike s većim teškoćama u razvoju. Sud je zaključio kako je Vranjić svojim istupom “takvo zdravstveno stanje učenika izravno iskoristio u krajnje omalovažavajućem kontekstu kao element vrijeđanja i na taj način počinio grubu povredu prava osobnosti svih tužitelja”.

Roditelji trojice dječaka na sudu su svjedočili kako su njihovi sinovi tog dana bili uznemireni i tužni jer su putem lokalnih medija doznali što se događalo. Neki čak nisu više željeli ići u školu zbog tih Vranjićevih riječi.

Otac jednog od dječaka otkrio je kako je njegov sin rekao da ne želi ići u školu jer ne želi da mu se smiju. Nakon što je čuo za Vranjićevu izjavu, pitao je oca “Tko je taj striček, šta sam mu ja skrivio”?

-Rekao sam mu da ga je taj striček uvrijedio, a i on sam izjavu je doživio kao omalovažavajuću za sve polaznike Pete osnovne škole – svjedočio je otac.

“Citiranom izjavom tužiteljima je nanesena šteta u vidu povrede prava osobnosti na ugled, čast i dostojanstvo koja se očituje u nezakonitom napadu na čast, ugled i dostojanstvo javnim istupom tuženika pred većim brojem ljudi. Ta štetna radnja počinjena je na javnoj sjednici Županijske skupštine, a tuženik je znao da su na njoj prisutni i predstavnici medija”, zaključio je Općinski sud u Bjelovaru.

Dao ostavku u skupštini

Vranjić se tijekom suđenja branio da nije mislio ništa loše te podsjeća da je odmah svima uputio javnu ispriku zbog svojih nesmotrenih riječi.

“Prije svega sam imao u vidu ponašanje pojedinih zastupnika na sjednici, a ne omalovažavanje djece koja ni jednom riječju nisu spomenuta”, branio se tuženik.

Nakon spornog istupa, Ivica Vranjić dao je ostavku na funkciju člana Županijske skupštine u Bjelovaru. Isprika mu pak nije pomogla. Presuda bi ga svakako trebala dodatno zabrinuti jer sad nisu isključene i nove tužbe polaznika V. osnovne škole.


Tagovi: DJECA S TESKOCAMA HDZ IVICA VRANJIć UVREDA

NEDAVNO OBJAVLJENO