OSUĐENI ZA MUČENJE ŽIVOTINJA

VIDEO Prizori strave iz azila za pse: mučili su ih elektrošokerima i tukli kolcem

Objavljeno, 26. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: RTL screenshot (sporna uzgajivačnica pasa)
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlasnici uzgajivačnice pasa ‘Moloss monsters’ Rebecca (23) i Petar (34) pravomoćno su osuđeni na godinu dana uvjetnog zatvora i zabranu obavljanja djelatnosti na četiri godine zbog mučenja životinja.

Unatoč stravičnim uvjetima u kojima su držali opasne pse koji su ugibali pa su ih zakapali u dvorištu te njihovu sustavnom mučenju, osuđeni par nakon četiri godine opet će se moći baviti istim poslom.

Riječ je o slučaju uzgajivačnice u Maloj Erpenji, mjestu između Krapinskih i Tuheljskih Toplica, koji je bio zgrozio cijelu Hrvatsku. U dvorištu obiteljske kuće, u neprimjerenim uvjetima, držali su ukupno 35 pasa, uglavnom one za borbu: engleske i američke buldoge, pse pasmine dogo argentino, bulterijere, stafordske terijere, boksere, doge.

Oduzeto im je svih 35 pasa koji su povjereni na skrb drugoj uzgajivačnici iz Zagorja. Pretragom kuće i dvorišta policajci su pronašli lešine pasa bez čipa u truležnom stanju te čak 29 pasa i šest štenaca u bolesnom stanju. Kod 19 pasa utvrđeno je više oboljenja, a kod 13 različite ozljede. Životinje uopće nisu imale veterinarsku skrb, niti su adekvatno hranjene.

Video su u Maloj Erpenji snimili aktivisti za prava životinja

Tijekom sudskog postupka na Općinskom sudu u Zlataru otkriveno je kako su se psi grizli i ozljeđivali, a u tome su svoje prste imali i vlasnici uzgajivačnice.

Odlučujući o žalbi osuđenih uzgajivača, Županijski sud u Zagrebu u drugostupanjskom je postupku naveo kako je Rebecca pse u sukobu razdvajala elektrošokerom. Njezin partner Petar pak mlatio ih je drvenim kolcem te im oko vrata stavljao električne ogrlice.

Odbijena je, na koncu, njihova žalba i potvrđena im je presuda od godinu dana uvjetnog zatvora te zabrana obavljanja djelatnosti. Jedino je prihvaćena žalba tužiteljstva koje je tražilo da osuđeni dvojac plati sve troškove postupka, koji iznose oko 35.000 kuna.

Županijski sud u obrazloženju presude naglasio je kako je ona važna zbog “uspostavljanja etičkog odnosa prema životinjama, onemogućavanja negiranja prava svih vrsta i jedinki te onemogućavanja nanošenja boli, patnje i štete životinjama jer je svaki život jednako vrijedan”.


Tagovi: ELEKTROSOKER MUCENJE PSI

NEDAVNO OBJAVLJENO