ROĐENDAN GALERIJE U SRCU GRADA

Veliki Miška Kovačić ove godine stvarno ima mnogo razloga za slavlje

Objavljeno, 28. lipnja 2019. Zabavno
# Foto: Grad Koprivnica (Mijo Kovačić i dogradonačelnica Ksenija Ostriž)
AUTOR
Redakcijski tekst

Galerija Mijo Kovačić, reprezentativan prostor na glavnom gradskom trgu, obilježila je danas prvi rođendan, i to s kakvim brojkama. Oko 6500 posjetitelja, 14 predavanja i promocija, 21 radionica, 41 stručno vodstvo i koncert.

Ovo je, nema nikakve sumnje, posebna godina za velikana naive Miju Kovačića. Prije mjesec dana pronađena je njegova znamenita slika Jama, koja je davne 1994. godine ukradena sa skupne izložbe u Galeriji Hlebine. Nako 25 godina izbivanja, vraćena je kući, u znamenitu hlebinsku galeriju. Slika je otkrivena nakon što je jedan ruski kolekcionar primijetio da se prodaje na internetskom oglasniku Njuškalo.

Mijo Kovačić i gradonačelnik Mišel Jakšić
Robert Čimin, Mijo Kovačić, muzealka Maša Zamljačanec i gradonačelnik Jakšić

“To su brojke kojih se ne bi posramio ni neki normalan muzej gradskog tipa u sjevernoj Hrvatskoj.  Veliki broj muzeja na godišnjoj razini ne doseže ni 5000 posjeta, a mi smo ih u ovom, ne baš prevelikom prostoru, uspjeli okupiti iznad svih naših očekivanja“, pohvalio se ravnatelj Muzeja grada Robert Čimin.

Veliki slikar danas je također bio ponosan zbog obljetnice Galerije i prigodne konferencije za novinare u galerijskom prostoru.

„Hvala gradonačelniku Jakšiću, Gradu Koprivnici i ravnatelju Muzeja Čiminu koji su sve organizirali da danas imamo ovu Galeriju. Nisam imal prostora doma za te slike i meni je to onda dobro došlo da sam dobil prvo poziv od Grada i Muzeja, a onda i prostor u centru grada jer sam ja v Koprivnici i počel zaprav“, rekao je Kovačić.

Mijo Kovačić i Maša Zamlljačanec
Mijo Kovačić i Maša Zamljačanec

Gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je kako je za cijeli kraj učinjena velika stvar jer je “Miška vraćen u srce Koprivnice i srce Podravine”.

„Grad ima mogućnosti kroz svoj proračun odvajati sredstva za kulturu koja su najveća u povijesti , ali sve to ne bi vrijedilo da nemamo vrhunske ljude, a imamo ih. S njima ćemo doći do cilja da Koprivnica zaista bude jedno od najjačih muzejskih, kulturnih središta Hrvatske“, obećao je gradonačelnik.

Slikar Mijo Kovačić pokraj slike Jama koja je nakon krađe vraćena u Galeriju Hlebine
Mijo Kovačić sa slikom Jama koja je bila ukradena iz hlebinske galerije

Tagovi: GALERIJA MIJO KOVACIC

NEDAVNO OBJAVLJENO