NAJVEĆI SKOK CIJENA

Stanovi u zadnjih godinu dana u državi najviše poskupjeli u Koprivnici

Objavljeno, 12. listopada 2019. Financijer
# Foto: Zdravko Mihevc / Ilustracija / Trg kralja Tomislava u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijene stanova u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana najviše su skočile u Koprivnici, i to za 12 posto, pokazuje najnovije istraživanje koje je proveo najveći hrvatski oglasnik Njuškalo.

Izuzmemo li Zagreb i zagrebački prsten (Velika Gorica i Zaprešić), prosječne cijene stanova na kontinentu najviše su u Varaždinu (1240 eura), Koprivnici (1140) i Čakovcu (1100).

Najniže cijene su u Vukovaru (570 eura), Vinkovcima (770) i Požegi (775 eura). Tako se za cijenu koprivničkog stana mogu kupiti točno dva stana u Vukovaru.

Uvjerljivo najvišu cijenu kvadrata stana ima Dubrovnik (3900 eura), a dalje slijede Split (2900), Zadar (2190) i Zagreb (2100 eura). Prosječna cijena četvornog metra kuće u Dubrovniku, s druge strane, iznosi čak 4700 kuna.

Procvat stanogradnje

“U Zagrebu su cijene stanova u posljednjih 12 mjeseci skočile za 8,5 posto te je u rujnu prosječna tražena cijena iznosila 2079 eura. U posljednjih 48 mjeseci, tražene cijene stanova su u glavnom gradu porasle za čak 19 posto”, navode u Njuškalu.

Kad je riječ o cijenama kuća na sjeveru, najskuplje su u Varaždinu (770), Čakovcu (700) i Koprivnici (600 eura). U podravskom središtu, dakle, stanovi su dvostruko skuplji – a očito i traženiji – od kuća.

Broj novih stanova u Koprivničko-križevačkoj županiji lani bio je veći za čak 170 posto nego prije pet godina, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Riječ je o velikoj potražnji, zbog koje rastu i prodajne cijene.

To je najveći porast novih stanova u petogodišnjem razdoblju na sjeveru Hrvatske. Najviše novih stanova, više od 70 posto, odnosi se na sjedište županije Koprivnicu. O procvatu stanogradnje u Koprivnici pisali smo nedavno, a tekst možete pročitati OVDJE.


Tagovi: CIJENA STANOVI

NEDAVNO OBJAVLJENO