ANALIZA POLITIČKIH PROCESA

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a nikad nije bila bliža. Evo razloga zašto je to tako

Objavljeno, 10. lipnja 2019. Komentari
# Foto: HRVATSKI SABOR
AUTOR
Robert Mihaljević

Potkraj prosinca prošle godine, baš negdje uoči Božića, Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi zacijelo su otvorili šampanjac u svojem skromnom domu.

Upravo je bilo objavljeno redovno istraživanje popularnosti u kojem je Živi zid postao druga politička stranka u državi s 15 posto potpore birača. Odmah iza HDZ-a koji je – tako se tada činilo – na vrhu bio nedodirljiv s gotovo 30-postotnim rejtingom.

Samo nebo je granica, činilo se tada živozidašima opijenima golemom popularnošću. SDP-ovci su već kupovali svijeće za misu zadušnicu za nekoć veliku i uglednu socijaldemokratsku partiju koja je tog časa bila na umoru.

Potonuće i krah

Samo pola godine kasnije Živi zid rasplinuo se poput snijega na proljetnoj južini. EU izbori i ankete dali su im tek nešto više od pet posto, a ono što će uslijediti nakon raskola i odlaska Ivana Pernara bit će za njih pravi horor. Sva je prilika da će iduće godine na parlamentarnim izborima doživjeti sudbinu Oraha i Laburista. Potonuće i krah.

Njihova biračka sljedba rasut će se po domaćim političkim bespućima poput rakove djece. Najviše razočarani ostat će doma. Ostali će uglavnom glasati za Pernara i Kolakušića, dio za SDP i desnicu. Na tom svijetu samo mijena stalna jest, uglas bi rekli Heraklit i Preradović.

Novi Crodemoskop koji je u nedjelju objavio RTL bacio je novo svjetlo na aktualne političke procese koji traju već mjesecima. SDP se oporavlja, HDZ slabi. Nova antiestablishment zvijezda je Mislav Kolakušić. Živi zid i Most su u nestajanju. Kao i stranka Milana Bandića, hvala nebesima. Jača desnica koju je Plenkovićev HDZ odgurnuo od sebe.

Što se, dakle, može očekivati od parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati do kraja iduće godine? Nema kristalne kugle koja bi ovog časa dala odgovor na to pitanje. No, u neke bismo se scenarije mirne duše kladili.

Prvo, velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Čini se kako je taj scenarij izgledniji nego ikad prije. S rejtingom od 20-ak posto, najveće političke stranke gotovo ni teoretski neće moći pojedinačno sastaviti Vladu. A i s kime bi je gradili, uostalom? S Kolakušićem, Pernarom, Hasanbegovićem? No, preduvjet je da Plenković reformira HDZ prije nego što HDZ reformira njega.

Drugo, mnoge su političke opcije pred provalijom. Živi zid, Most, Bandić, HNS, Dalija Orešković, Glas. Na obzoru ne vidimo procese koji bi taj trend mogli zaustaviti i promijeniti. Političko umiranje može biti sporije, ali bolest je neizlječiva. I svakako je u terminalnoj fazi.

Atavistički strah od crvenih

I treće – predsjednički izbori. Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović. Mislav Kolakušić, Miroslav Škoro, Ivan Pernar – sori, dečki, ali bit ćete u toj priči tek zgodan dekor. Desnica je Kolindi toliko zakomplicirala život da je Milanović – ni kriv, ni dužan – postao vrlo ozbiljan izazivač. Ako se doista kandidira, vjerojatno će se u drugom krugu boriti sa sadašnjom predsjednicom.

A sudbina će mu tada biti u rukama Radeljića, Bujanca, Ruže Tomašić i Škore. Ako oni odluče da Kolindu po svaku cijenu treba detronizirati, onda će se to i dogoditi. Tada ni iskonski, atavistički strah desnog birača od povratka crvenih predsjednici neće mnogo pomoći.

Osvoji li Zoran Milanović Pantovčak – a scenarij koji spominjemo mogao bi dovesti do toga – otvara se realna mogućnost da novi hrvatski premijer postane – Davor Bernardić. Ne vjerujete? Mi smo se odavno hrvatskim političkim čudima prestali čuditi.


Tagovi: HDZ IZBORI SDP VELIKA KOALICIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO