Vegeta skinula s trona Kuchareka u Poljskoj i postala najprodavanija

Objavljeno, 25. svibnja 2021. Naše priče
# Foto: PODRAVKA / Tvornica Vegete u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon desetljeća teške borbe, Podravkina Vegeta skinula je s trona najžešćega konkurenta u Poljskoj, dodatak jelima Kucharek nastao u ‘garaži’ kao odgovor na Podravkinu snažnu eskpanziju u toj zemlji.

Kucharek je doslovce prepisao Vegetu i onda pobijedio nižom cijenom i patriotskim nabojem. Da stvar bude zanimljivija, Kucharek se na svojim stranicama hvalio kako je u kategoriji univerzalnih dodataka jelima tržišni lider i u Češkoj.

No, službeni Podravkini podaci potkraj prošle godine otkrivaju kako je Vegeta opet broj 1 univerzalni dodatak jelima u mnogim zemljama, među ostalim cijeloj regiji Adria, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj i Australiji. U Mađarskoj i Rusiji je druga najprodavanija, a Rumunjskoj treća.

Doista je velik uspjeh na tržištu Češke jer se tamo Vegeta prodaje pod markom Podravka. Češka Vitana, naime, preduhitrila je koprivničku tvrtku i na tom tržištiu prva registrirala marku Vegeta, pa sad pod njom prodaje vlastiti dodatak jelima.

TUŽILI IH ZBOG PLAGIJATA

Vitana je bila dio norveške tvrtke Rieber and son, iste one koja je silno željela preuzeti Podravku. No, na koncu se dogodilo da je Riebere i njihovo carstvo usisala najveća norveška prehrambena kompanija Orkla, koja je postala vlasnica i Vegete u Češkoj.

Podravkina je Vegeta u međuvremenu dospjela na drugu poziciju u Mađaskoj, gdje je donedavno bila treća.

Povijest bitke Vegete i Kuchareka, koji je dio poljske tvrtke Prymat, seže još u 90. godine prošlog stoljeća, kad se Podravka prvi put organizirano pojavila na tom mnogoljudnom tržištu. Podravkini proizvodi na poljske su police snažnije zakoračili 1992. godine, a samo tri godine kasnije, doslovce u garaži, rađa se poljski pandan Vegeti – dodatak jelima Kucharek.

“Kucharek je trenutačno najpopularniji univerzalni začin u Poljskoj i Češkoj, a popularan je i u mnogim zemljama Srednje i Istočne Europe, gdje dominira tradicionalna kuhinja”, hvali se danas poljski Prymat.

Kucharek u Plodinama
Kucharek se pojavio na pollicama Plodina / Foto: Čitatelj

Još 1999. godine Podravka je odlučila tužiti Prymat tvrdeći da im je Kucharek ukrao vizualni identitet Vegete, dokazujući to i velikim istraživanjem o prepoznatljivosti tog branda u Poljskoj, koje je pokazalo iznimnu popularnost hrvatskog proizvoda.

Oba proizvoda su u plavoj ambalaži, s likom kuhara i svježim povrćem na slici. U međuvremenu je Podravka čak bila i pobijedila na nižim sudovima, ali onda je 2013. godine, nakon Prymatove žalbe, Visoki upravni sud Poljske odbacio Podravkine argumente kao neosnovane.

Velika se pravna bitka za zaštitu intelektualnog vlasništva između Vegete i Kuchareka vodi i na tržištu Češke. Vrhovni sud Češke na koncu je potvrdio presudu kojom je Kuchareku naloženo da izmijeni ambalažu jer je previše slična Podravkinoj te plati kaznu od oko 8000 eura.

BRAND MAESTRO

No, tu očito nije kraj pravnoj bitki jer u koprivničkoj kompaniji smatraju kako je Kucharek samo blago redizajnirao ambalažu ostavljajući elemente koji i dalje neodoljivo podsjećaju na Vegetu.

U međuvremenu, Kucharek je krenuo u pohod na hrvatsko tržište. Čitatelj nam je ovih dana poslao fotografiju iz Plodina na čijim se policama našao taj poljski dodatak jelima. Pola kilograma Kuchareka je oko 20 kuna, a Vegete oko 25 kuna.

Vegeta se danas prodaje na pet kontinenata u više od 60 zemalja svijeta. Najmanje 92 posto prodaje ostvari se na inozemnim tržištima, a manje od osam posto u Hrvatskoj.

U Australiji je Vegeta tekuća, u Rusiji se prodaje kao juha u vrećici, a u Češkoj pod brendom Podravka. Vegeta je i monozačin kojem je pripojen slovenski brend Maestro kompanije Žito. Paprika, papar, cimet, origano, češnjak – sve je to danas Vegeta maestro.

U kategoriji univerzalnih dodataka jelima Podravka ovog časa drži 84 posto hrvatskog tržišta. Podravka je izračunala kako se svake godine u svijetu različitim jelima doda čak osam milijardi žličica Vegete. Godišnje se proda više od 25.000 tona Vegete, a u jednu žličicu stanu otprilike tri grama.


Tagovi: DODACI JELIMA KUCHAREK PODRAVKA POLJSKA VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO