ANALIZA HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE

Većina Hrvatske nazaduje u razvoju, a najviše ove dvije županije

Objavljeno, 13. siječnja 2020. Financijer
# Foto: VIROVITICA.NET / Prosvjedi ispred zgrade gradske uprave u Virovitici
AUTOR
Robert Mihaljević

Analiza Hrvatske gospodarske komore pokazuje kako većina hrvatskih županija zaostaje u razvoju u odnosu na ostatak Europske unije.

Hrvatske regije nazadovale su u odnosu na pretkriznu 2008. godinu, barem ako se gleda indeks razvijenosti u odnosu na EU prosjek. Prema tom indeksu, samo Zagreb je razvijeniji od prosjeka, ali i on nazaduje u odnosu na godine prije krize.

Slavonske županije, stoji u analizi HGK-a, imaju najniži BDP po stanovniku. Indeks razvijenosti im je oko 35 posto prosjeka Europske unije.

Iz tih županija iseljava najviše ljudi, što je primijetio i premijer Andrej Plenković kad je komentirao loš rezultat HDZ-ove kandidatkinje na izborima.

DRASTIČAN PAD

Zagreb je, dakle, najrazvijenija hrvatska regija. Dalje slijede Istra (77 posto prosjeka EU), Rijeka (73), Dubrovnik (61), Varaždin (52), Međimurje (52) te Koprivnica i Zadar (50 posto prosjeka).

Najsiromašnije hrvatske županije su Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska, koja je ujedno, uz Liku, pretrpjela najveći pad indeksa u odnosu na 2008. godinu od čak šest posto.

Pozitivan pomak ostvarile su samo Međimurska i Šibensko-kninska županija, i to za jedan postotni bod u odnosu na 2008. godinu. Riječki i koprivnički kraj pali su tri posto, osječki i zagrebački četiri, zadarski pet posto.

Varaždinski kraj ostao je jednako razvijen kao i pretkrizne 2008. godine i indeks (bdp prema paritetu kupovne moći) iznosi mu 52 posto prosjeka Europske unije


Tagovi: ANALIZA HGK RAZVOJ ZUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO