Već pet slučajeva smrtonosne bakterije u prehrambenom proizvodu

Objavljeno, 26. studenoga 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat izvijestio je potrošače o opozivu prehrambenog proizvoda zbog prisutnosti opasne bakterije koja može biti smrtonosna.

S tržišta se povlači proizvod “Češnjovka suha, polutrajna kobasica”, lot broja 311020226,  upotrijebiti do  15. siječnja iduće godine zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod nije u skladu s uredbom EU Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, navode u Državnom inspektoratu u subotu. To je u samo mjesec i pol već peti slučaj povlačenja prehrambenog proizvoda zbog iste bakterije.

Proizvođač je Prerada mesa i mesnica Kramarić iz Svetog Ivana Zeline, a obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod.

Bakterija listeria monocytogenes često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava jer ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva (posebice moždanog debla) te ovojnica mozga. Može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti.

Liječi se specifičnim antibioticima, a liječnici upozoravaju na visoku stopu smrtnosti. “Bez obzira na primijenjenu terapiju, ukupna stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 posto”, upozorio je dr. sc. Tomislav Meštrović, specijalist medicinske mikrobiologije s parazitologijom.


Tagovi: BAKTERIJA KOBASICE LISTERIA

NEDAVNO OBJAVLJENO