OVO JE PRAVA POŠAST

Već četvrta osoba masno kažnjena zbog apsurdnog pravila o drvima

Objavljeno, 23. prosinca 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Slobodan iz okolice Čazme proglašen je krivim i kažnjen s 8000 kuna jer je u vlastitoj šumi posjekao neoznačeno drvo te ga prevozio kući bez popratnice.

To je već četvrti slučaj prevoza drva bez šumarske popratnice, zbog čega su počinitelji prekršaja završili na sudu. O svima je pisao naš portal.

Darko (40) iz Rasinje prevozio je nedavno u kamionu kupljenja drva bez popratnice koju izdaje Šumarija pa ga je prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici kaznio s 3600 kuna.

SIROTA UČITELJICA

Siniša (62) iz Koprivnice vozio je drva iz vlastite šume kod Đelekovca te je kažnjen sa 600 kuna. Ni on nije imao papir – popratnicu da može prevoziti drva. Što je neformalni dokaz da nije švercer ili da drva nije ukrao.

Učiteljica Đurđica (48), majka dvoje djece, nedavno je pak osuđena na 900 kuna, i to samo zato jer je u svojem vinogradu posjekla nešto bagrema za ogrjev pa ga odlučila prebaciti do kuće u kojoj živi. Učinila je to bez popratnice Hrvatskih šuma.

Prema zakonu, novčanom kaznom do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja “drvo ili grane posječene u šumi ili izvan šume prevozi, otprema ili pohrani te prodaje, odnosno kupuje neobilježeno ili bez popratnice”. Bez obzira jesu li to učinili u vlastitoj šumi.

Da je zakon apsurdan, pogotovo u slučaju sirote učiteljice koja je drvo uzela iz svojeg vinograda, slažu se i mnogi pravnici s kojima smo ovih dana razgovarali.

NEUJEDNAČENE PRESUDE

Jer nema previše smisla da vam netko brani da, primjerice, posiječete bor pokraj vlastite kuće (koji ste sami zasadili) i da ga kao ogrjev otpremite u vlastitu vikendicu.

Država koja vas pritom tjera da grane bora, koji ste sami nekad zasadili i sad sami srušili, budu označene šumarskim čekićem i popratnim papirom teško se može nazvati pravednom.

S druge strane, neujednačenost sudskih presuda posebna je priča: isti prekršaj, ljudi dotad nekažnjavani, a raspon kazni od 600 do 3600 kuna. Slobodan je dobio veću kaznu jer neoznačena drva iz svoje šume nije smio ni sjeći, ni prevoziti bez odobrenja Hrvatskih šuma.


Tagovi: DRVA KAZNE POPRATNICA šUMARIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO