Varteksovci u štrajku, nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Objavljeno, 06. svibnja 2024. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ARHIV / Jelena Bošnjak više nije direktorica Varteksa
AUTOR
Robert Mihaljević

Radnici varaždinskog Varteksa od ponedjeljka su u štrajku, izvijestio je sindikat.

Samostalni radnički sindikat Varteksa pokrenuo je štrajk nakon što radnicima nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak. Kažu kako će se štrajk okončati nakon što im isplate te plaće.

Uprava Varteksa na čijem je čelu odnedavno Jelena Bošnjak, modna dizajnerica iz Kaštela, ponudila je jednokratno 50 eura svakom radniku koji ne uđe u štrajk. No, u sindikatu upozoravaju kako im takav pokušaj razbijanja štrajka neće uspjeti.

Varteks je osnovan 1918. godine / Foto: VARTEKS

U Varteksu je ostalo tek oko 600 radnika. Lani ih je u prosjeku radilo oko 690, a predlani oko 830. U godinu i pol tvrtka je ostala bez više od 200 zaposlenika.

Varteks je, inače, lani ostvario 14,6 milijuna eura prihoda, što je pad od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Gubitak je iznosio 4,4 milijuna eura i bio je gotovo 60 posto veći nego predlani.

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila bijednih 570 eura mjesečno, što je 40-ak eura više nego prethodne godine.

Vučijević dao ostavku

Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa, a na njegovo je mjesto imenovana Jelena Bošnjak iz Kaštel Starog. Najveći dioničari Varteksa su Marko Vučijević koji drži 24,91 posto udjela, Stjepan Čajić s 24,41 posto i Antonio Popić s 14,92 posto dionica.

No, Marko Vučijević je nedavno dao ostavku u Nadzornom odboru, čini se da je preglasan. Što nova vlasnička družina kani učiniti s Varteksom, ovog trena nije poznato. No, nije tajna da je tvrtka vlasnica iznimno vrijednih nekretnina u Varaždinu.

Novi vlasnici su najavili da će izglasati dokapitalizaciju tvrtke za iznos do 2,8 milijuna eura. Nove dionice neće moći upisati postojeći dioničari, već samo novi. Rok za upis i uplatu novih dionica u dokapitalizaciji bit će 24. svibnja ove godine.


Tagovi: JELENA BOšNJAK šTRAJK VARTEKS

NEDAVNO OBJAVLJENO