Varteks ide u stečaj: kako je propala firma koja je imala 11.500 radnika

Objavljeno, 07. srpnja 2024. Naše priče
# Foto: VARTEKS / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Varteks odlazi u stečaj. Tvrtka osnovana 1918. godine, koja je bila sinonim za kvalitetu u tekstilnoj industriji, uskoro bi mogla postati tek dio povijesti.

Potvrdio je to za Hinu direktor Varteksa Karlo Koprek koji je naglasio kako nisu imali drugog izbora nego proglasiti stečaj s obzirom da je varaždinska tvrtka u blokadi više od 60 dana.

U ponedjeljak na sastanku s radnicima, kojih je ostalo oko 550, odlučit će se o sljedećim koracima. To je bio najizgledniji scenarij nakon što su ključne banke kreditori, Zagrebačka i HBOR, prije dva mjeseca odbile plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa.

Varteks je, inače, lani ostvario 14,6 milijuna eura prihoda, što je pad od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Gubitak je pritom iznosio 4,4 milijuna eura i bio je 60 posto veći nego predlani. Kako smo izračunali iz financijskih izvještaja, ukupni preneseni gubici ovog časa iznose čak 13,3 milijuna eura.

Zaostale plaće

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila bijednih 570 eura mjesečno. No, ni to nisu redovito dobivali pa im je tvrtka ove godine dugovala više plaća.

U stečaju se popisuju ukupne obveze i imovina te donosi plan nakon kojeg stečajni upravitelj uz potporu vjerovnika kreće u raščišćavanje dubioza. Prioritet su isplate zaostalih plaća radnicima, što bi se moglo namiriti prodajom dijela vrijedne imovine.

Ima li Varteks ikakve šanse za opstanak? Ako je suditi po mišljenjima revizora koji su pregledavali poslovnu dokumentaciju Varteksa za 2022. godinu – teško.

Varteks Varaždin na koljenima: radnici obustavili rad jer nisu dobili plaće
Pogon Varteksa / Foto: HRT screenshot

Oni su, naime, zaključili kako su zadnjeg dana pretprošle godine kratkoročne obveze Varteksa premašile kratkotrajnu imovinu za otprilike oko 10 milijuna eura. Uz to, preneseni gubici do danas su, kako smo napisali, osjetno premašili taj iznos.

Neto dug

“Ovi događaji, kao i ostale okolnosti, ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može uzrokovati značajnu sumnju u mogućnost Varteksa da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem”, ističe se u revizorskom izvještaju.

Zadnjeg dana prosinca predlani Varteks ima iskazanu vrijednost nematerijalne imovine, imovine s pravom korištenja te postrojenja i opreme u ukupnom iznosu od otprilike 3,7 milijuna eura. No, tvrtka nikad nije procijenila nadoknadivost vrijednosti te imovine u skladu s međunarodnim standardima.

Obveze prema dobavljačima istog su dana iznosile oko 3,3 milijuna eura. Vrijednost svih Varteksovih nekretnina procijenjena je na isti dan na otprilike 10 milijuna eura, ali revizori i tu upozoravaju kako nije tvrtka nije napravila procjene fer vrijednosti nekretnina.

Na koncu, kad se sve zbroji i oduzme, Varteks je u prosincu predlani bio opterećen s ukupno 19 milijuna eura dugoročnih i kratkoročnih kredita i zajmova. Neto dug iznosio je 21 milijun eura, a kapital i rezerve tek 4,8 milijuna.

Samo sjećanje

Zaduženost je, dakle, iznosila čak 438 posto, što je osjetno više nego prethodne godine (na dan 31. prosinca 2021.) kad je pokazatelj zaduženosti bio na 305 posto. Može se reći da se zaduženost dramatično povećala.

Za prošlu godinu i dalje nema revidiranog financijskog izvještaja pa su te brojke danas, nema nikakve sumnje, još gore nego što su bile na dan 31. prosinca 2022. godine. Dug je veći, kao i razlika između vrijednosti imovine i ukupnih obveza.

Radnici Varteksa u štrajku, direktorica Jelena Bošnjak im nudi 50 eura da ne štrajkaju
FACEBOOK / ARHIV / Jelena Bošnjak više nije direktorica Varteksa

Varteks, inače, osim industrijskih nekretnina u Varaždinu posjeduje 23 maloprodajne trgovine diljem zemlje (sedam ih je na području Zagreba), jednu maloprodajnu outlet trgovinu, pop-up outlet po potrebi, salon šivanja po mjeri te web trgovinu.

Javna je tajna da je brojne investitore u Varteks proteklih godina privlačila upravo vrijednost njihovih brojnih nekretnina u Varaždinu i drugim dijelovima Hrvatske. Zato je tvrtka danas, 106 godina od osnivanja, na putu da ostane samo sjećanje na vremena kad se radilo i stvaralo.

Povijest Varteksa

Varteks je, dakle, osnovan 1918. pod nazivom Tekstilna industrija Varaždin, odnosno TIVAR. Tvrtka se u početku bavila proizvodnjom vunenog prediva i tkanina. Proizvodnja odjeće počelo je 1926. godine, a tvrtka je preimenovana u Varteks tijekom 1948. godine.

Varteks je 60-ih i 70-ih postao jedan od najvećih europskih proizvođača tkanine, a tijekom 1969. godine, u doba najveće ekspanzije, imali su čak 11.500 zaposlenih. U početku samostalne Hrvatske pak Varteksov holding 1991. godine broji oko 7400 radnika.

Serije štrajkova

Od početka 70-ih godina prošlog stoljeća varaždinska kompanija brendira vlastite robne marke Varteks i Di Caprio te počinje otvarati brojne maloprodajne trgovine diljem Jugoslavije. Početkom 90-ih spali su na 70-ak trgovina, a danas ih imaju tek 23.

Zlatno doba Varteksa / Foto: Hrvatska tehnička enicklopedija

Prva velika kriza stiže potkraj 80-ih kad se u Varteksu događaju serije štrajkova zbog neisplate plaća, a nakon osamostaljenja Hrvatske događa se novi veliki udar jer ostaju bez tržišta i desetaka vrijednih maloprodajnih mjesta na prostorima bivše države.

Odjeća iz Kine

Zadnjih 30-ak godina pak Europu preplavljuju jeftina odjeća i tekstil iz Kine i drugih azijskih zemalja, na što brojne tekstilne industrije na Starome kontinentu jednostavno nemaju odgovor. Među njima se našao i Varteks koji do danas nije uspio pronaći pravi poslovni model.

Je li doista sve moralo biti baš tako – ovog trena je teško reći. No, jedno je sigurno: Varteks ide u stečaj i bojimo se da u tom vrtlogu neće preživjeti.


Tagovi: 1918 STEčAJ VARAžDIN VARTEKS

NEDAVNO OBJAVLJENO