IZGLEDA DA MJERE NE DAJU REZULTATA

Uzalud rigorozne kazne i kamere: osjetno više mrtvih i ozlijeđenih

Objavljeno, 12. ožujka 2020. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA (fotografija nema veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

U manje od dva i pol mjeseca ove godine došlo je do ozbiljnog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na području Bjelovarsko-bilogorske županije, priopćila je tamošnja policija.

Poginulo je pet osoba, što je za četiri više nego u istom razdoblju lani. Osim toga, teško je ozlijeđeno 16 osoba, što je povećanje za trećinu, a 65 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede, što je također za trećinu više nego lani.

No, tu nije kraj negativnim trendovima. U prva dva mjeseca prometne nesreće u pijanom stanju skrivilo je blizu 30 posto vozača, što je više nego u lanjska dva mjeseca. Povećanje nesreća za 25 posto vidljivo je i pri koncentraciji alkohola većoj od 1,5 promila.

Tijekom siječnja i veljače dvoje djece je teško tjelesno ozlijeđeno, a sedmero lakše. Evidentirano je povećanje teško ozlijeđene djece u prometu za 100 posto i lako ozlijeđene djece za čak 600 posto.

Da stvar bude poraznija, policija je u ta dva mjeseca provela i organizirala deset županjskih akcija u kojima su utvrđena 343 prekršaja. Provedeno je 17 lokalnih akcija, kao i 14 preventivnih aktivnosti.

Rigorozni zakon o sigurnosti prometa na cestama stupio je na snagu lani u kolovozu. Istodobno, na prometnicama postavljene su fiksne kamere za nadzor brzine koje snimaju svaki dan. Sudeći po početku godine, ništa od toga (još) nije urodilo plodom.


Tagovi: BJELOVAR KAMERE KAZNE MRTVI OZLIJEđENI PROMETNE

NEDAVNO OBJAVLJENO