ESTRADIZACIJA PARAPOLITIČKOG TIJELA

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na izborima opasnija je od drugog vala korone

Objavljeno, 06. svibnja 2020. Komentari
# Foto: Robert MIhaljević / Andrej Plenković, hrvatski premijer
AUTOR
Tomislav Stipić
gost komentator

Nakon posljednjeg sastanka vladajuće koalicije, dobili smo i konačnu potvrdu – na izbore ćemo u srpnju. HDZ je odlučio kapitalizirati najnovija istraživanja političkih preferencija brzim izlaskom na izbore kako bi još četiri godine vladao zemljom. U svojim dosadašnjim istupima članovi HDZ-a redom govore floskule naučene napamet kako im izbori u ovom trenutku nisu prioritet (to je tobože zdravstveno stanje nacije), iako se paralelno pripremaju pomesti oporbenu konkurenciju. Vladajuća ekipa oko HDZ-a izglasat će sve što stariji brat naredi.

To su ionako većinom pojedinci koji su u Sabor dospjeli zahvaljujući visokim mjestom na listi milošću HDZ-a i ponovno se na njima nadaju biti fingirajući vlastite programe, a zapravo prodajući osobni integritet za lukrativni zastupnički mandat.

Cijelo koronsko doba možemo promatrati kao uvertiru u izbore. HDZ-ov Stožer civilne zaštite koji je zatvorio Hrvatsku u karantenu, ovih dana nema puno smislenih odgovora na pitanja novinara, sve se svelo na „ne mogu vam odgovoriti na to pitanje“ svestranog dr. Capaka koji je samo do prije nekoliko tjedana bio ekspert od turizma i obrazovanja do vjenčanja i sprovoda.

Detalj kako će četiri liječnika u Stožeru dobiti medalje Hrvatskog liječničkog zbora za doprinos u borbi protiv korone nije ništa drugo nego estradizacija jednog parapolitičkog tijela i potreba medijske kanonizacije njegovog rada. U ovom „šusu“ bez medalje je ostao vrhovni vođa naših dana, stožerni ajatolah ministar Božinović, međutim, ne bi bilo čudno kada bi premijer Plenković povodom predstojećeg Dana državnosti predložio predsjedniku Milanoviću da odlikuje ministra.

Zasigurno je da ovo predizborno vrijeme neće proći bez aplaudiranja Plenkovića samom sebi jer se kao „okorjeli“ tuđmanist usudio vratiti HDZ-ov datum državnosti. I to je legitimno slaviti kao uspjeh ove Vlade, kad već drugih uspjeha nema na vidiku. Ono što nas eventualno može spasiti domoljubnog kiča i patetike jest sam predsjednik, koji bi, ako je suditi po ranijim iskustvima, mogao odbiti HDZ-ovo privatiziranje države i obilježavanja bitnih datuma iz hrvatske povijesti, no to je ono što bi HDZ jedva dočekao poput kante benzina na otvoreni plamen.

Vijest da je za šefa izbornog stožera imenovan Gordan Jandroković došla je nakon što je tog stranačkog prvoborca vulgarno i prostački izvrijeđao Davor Bernardić, čovjek koji HDZ-u odgovara kao hladno pivo u srcu ljeta. Bernardić je HDZ-u napravio enormnu uslugu jer je uspio u tome da omrznutog Jandrokovića (čak i iz perspektive članova HDZ-a) učini žrtvom i jednim vrlo pristojnim čovjekom, iako je i predsjednik Sabora znao koristiti vrlo primitivne izraze vrijeđajući saborsku oporbu.

I tako iz ciklusa u ciklus, reforme bivaju samo na usnama ministarskih perjanica, a kad izborni zastor padne, reforme se sastoje od promjene nazivlja ministarstava i državnih agencija

Još je veća vijest da je za koordinatora izrade stranačkog izbornog programa postavljen ministar Tomislav Ćorić, još jedan u nizu sebeljubnih ministara koji je nedavno oduševio hrvatsku javnost otkrićem kako ova kriza zasigurno neće utjecati na povećanje broja zaposlenih građana. Uzevši u obzir tu izjavu, od HDZ-ovog izbornog programa možemo očekivati moderno dizajniranu knjižurinu čiji sadržaj ne ide dalje od branitelja, Tuđmana i 91.

Prije izbora treba još pripremiti sam izborni proces i to će biti najteži zadatak predizbornog Stožera civilne zaštite. Nakon što smo mjesec i pol živjeli pod motom „ostani doma“, birače treba pripremiti na novi moto „ostani odgovoran“. Naravno, odgovornost svakoga od nas mjerit će se stupnjem zanimanja za izlazak na izbore.

U tom procesu, neprijatelj HDZ-a i njegovog ponovnog reizbora mogla bi biti činjenica da se neće moći održavati stranački skupovi u kojima je vladajuća stranka zasigurno demonstrirala najveću snagu i hinila ozbiljnost. No, HDZ na terenu ima dobro premreženi sustav izborne sigurnosti.

Diže se sve na noge, i mlado i staro, i oni što ne hodaju naglo se pridignu, sve u dobroj vjeri da se Hrvatsku spasi od najezde Jugoslavena i Srba, s kojima, gle čuda, HDZ ipak koalira kad izbori prođu. I tako iz ciklusa u ciklus, reforme bivaju samo na usnama ministarskih perjanica, a kad izborni zastor padne, reforme se sastoje od promjene nazivlja ministarstava i državnih agencija.

Opasnija od drugog vala korone mogla bi biti samo uvjerljiva pobjeda HDZ-a na izborima jer bi tada postojao čvrsti legitimitet (za razliku od trenutačne trgovačke većine) da se uz izvjesni ekonomski krah dogodi i situacija društvenog kraha uvjetovanog ograničavanjem pojedinih sloboda.

Osim nove karantene uzrokovane zdravstvenim (ne)prilikama, bit će jako izazovno živjeti u vremenima ograničenih demokratskih standarda. S HDZ-om čvrsto u sedlu ništa nije nemoguće.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO