SVE VIŠE SUMNJI U SLUŽBENU VERZIJU

Utjecajni mediji pišu: Je li virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu

Objavljeno, 15. travnja 2020. Naše priče
# Foto: TWITTER / Laboratorij u Wuhanu
AUTOR
Robert Mihaljević

Je li koronavirus doista pobjegao iz velikog laboratorija za virologiju u kineskom gradu Wuhanu – pita se sve više utjecajnih svjetskih medija i novinara.

Poslovni magazin Forbes piše, tako, kako su kolumnistu Washington posta Joshu Roginu u utorak predočeni povjerljivi dokumenti iz 2015. koji otkrivaju kako je SAD bio zabrinut za sigurnosne standarde laboratorija u Wuhanu kojeg su i oni financirali.

Zapravo su bili zabrinuti da bi jednoga dana neki od tih pokusa – uključujući i onaj na koronavirusima kod šišmiša – mogao pobjeći iz laboratorija i postati globalna noćna mora.

Koronavirus doista je postao globalna noćna mora, ali i dalje nije jasno kako je dospio u ljudsku populaciju. Iz biolaboratorija ili tržnice u Wuhanu?

ATIPIČNA UPALA PLUĆA

Washington post navodi kako je u siječnju 2018. američko veleposlanstvo u Pekingu opetovano slalo svoje znanstvenike na Institut za virusologiju Wuhan (WIV), koji je 2015. postao prvi kineski laboratorij koji je postigao najvišu razinu međunarodne sigurnosti u biološkim eksperimentima.

Institut je o posljednjim posjetima američkih diplomata izvijestio na svojem webu u ožujku 2018. godine. Američku delegaciju vodili su Jamison Fouss, generalni konzul u Wuhanu, i Rick Switzer, savjetnik za okoliš, znanost, tehnologiju i zdravlje. Prošlog je tjedna Institut izbrisao tu vijest sa svoje web stranice.

Prvi, misteriozni uzorci zaraženih osoba stigli su na Institut 30. prosinca lani. Direktor Instituta je Shi Zhengliju, poznatom kineskom znanstveniku koji je proučavao šišmiše, rekao da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Wuhanu otkrio novi koronavirus u dva bolnička pacijenta koji su imali atipičnu upalu pluća.

Željeli su da laboratorij istraži taj virus jer je pripadao istoj obitelji virusa koji prenose šišmiši i koji su uzrokovali SARS, bolest koja je zarazila 8100 ljudi i usmrtila oko 800 osoba u razdoblju od osam mjeseci između 2002. i 2003. godine.

EPIDEMIJA SARS-a

“Ono što su američki dužnosnici doznali tijekom svojih posjeta laboratoriju u Wuhanu toliko ih je zabrinulo da su u Washington poslali dvije diplomatske depeše kategorizirane kao osjetljive. Upozorili su na sigurnosne i upravljačke slabosti u laboratoriju u Wuhanu i predložili više pozornosti i pomoći.

U prvoj diplomatskoj predstavci upozorava se da laboratorijski eksperimenti s koronavirusima na šišmišima i njihov potencijalni ljudski prijenos predstavljaju rizik od nove pandemije slične SARS-u”, napisao je kolumnist Washington posta Rogin.

Tijekom vikenda kineska vlada zabranila je akademskim i drugim istraživačkim institucijama objavljivati ​​svoja istraživanja o koronavirusima na svojim web stranicama.

Jesu li doista kineski znanstvenici zbog sigurnosnih propusta u laboratoriju zaraženi koronavirusom pa zarazu proširili u populaciju – teško da ćemo ikad doznati.


Tagovi: FORBES LABORATORIJ VIRUS WASHINGTON POST WUHAN

NEDAVNO OBJAVLJENO