GRAFIČAROVE TVORNICE

Utjecajni HDZ-ov biznismen radnike kod Koprivnice plaća 20 posto slabije

Objavljeno, 05. kolovoza 2019. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević (Franjo Beser, gazda Grafičara)
AUTOR
Robert Mihaljević

Ludbreški tiskarski i ambalažerski div Grafičar ostvario je lani prihod od 85,6 milijuna kuna, što je tek nešto više nego preklani, a dobit je iznosila blizu dva milijuna kuna.

Tvrtka u većinskom vlasništvu utjecajnog ludbreškog HDZ-ovca Franje Besera lani je smanjila broj radnika za oko sedam posto, pa je danas tamo zaposleno oko 210 ljudi. Prosječna neto plaća iznosila je 5070 kuna.

Osjetno bolje poslovalo je Grafičarovo poduzeće Tvornica vreća i tiskarnica u Borovljanima kod Koprivnice. Prihodi su iznosili 26,6 milijuna kuna (rast od osam posto), a profit 1,2 milijuna (rast od 20 posto). Blizu 60 radnika prošle je godine primalo prosječnu neto plaću od 4200 kuna.

Slabije plaćeni Grafičarovi radnici u Borovljanima bili su mnogo učinkovitiji od onih iz ludbreške centrale. Prihod po zaposlenom, tako, bio je 16 posto veći, a dobit po zaposlenom čak 130 posto viša nego u Ludbregu.

Podravkina tiskarnica u središtu Koprivnice koja je prešla u ruke ludbreškoga Grafičara
Bivša Podravkina tiskarnica u središtu Koprivnice koju je ludbreški grafičar kupio i preselio u tvornicu vreća u Borovljane koju je kupio od koprivničkoga Bilokalnika

Troškovi radnika u ludbreškoj matici lani su povećani za tri posto, a u tvornici u Borovljanima za 12 posto. Da nije bilo tog povećanja, razlika u prosječnoj neto plaći danas bi bila još viša u korist ludbreških radnika.

Da stvar bude ‘ljepša’, Grad Ludbreg ima prirez na dohodak koji se plaća po stopi od 12 posto. Općina Novigrad Podravski, u čijem je sastavu naselje Borovljani, nema prireza.

Zato bi, po svemu, bilo posve logično da su Grafičarovi radnici u Borovljanima i Ludbregu barem jednako plaćeni. Ionako se bave istom djelatnošću – tvorničkom ambažalom i tiskom na ambalažu.

Možda će nova direktorica Grafičarova poduzeća u Borovljanima – HDZ-ova načelnica općine Đelekovec Štefica Sirutka – skrenuti na to pozornost gazdi Franji Beseru.

Inače, Beser posjeduje 55,4 posto dionica Grafičara. Osim tvornice u Borovljanima, ludbreška je tvrtka vlasnica i izdavačke kuće Znanje iz Zagreba.


Tagovi: BOROVLJANI GRAFIčAR MIJO BESER šTEFICA SIRUTKA

NEDAVNO OBJAVLJENO