UGROŽENA JE SLOBODA GOVORA

UŠUTKIVANJE Zašto su htjeli dati otkaz liječniku koji je rekao istinu

Objavljeno, 05. travnja 2020. Komentari
# Foto: HRT screenshot / Dr. Ivica Žuvela, poznati zadarski ginekolog
AUTOR
Tomislav Stipić
kolumnist i politički analitičar portala

U emisiji Provjereno Nove TV prikazan je dokumentarni film o početku pandemije koronavirusa koji je u prosincu prošle godine krenuo u svoju zaraznu žetvu iz Kine i proširio se na čitav svijet. U filmu je istaknuta uloga kineskog represivnog režima u obuzdavanju liječničkih spoznaja o virusu, načinu na koji se širi i posljedica koje ostavlja na zdravlje ljudi.

Među zdravstvenim djelatnicima koji su oprezno komunicirali sa svojim kolegama i tražili odgovore na brojna pitanja bio je i mladi liječnik dr. Li Wenliang. U privatnim chat grupama dr. Li je kolegama prenosio saznanja o ovom virusu i molio ih da budu oprezni.

Prema navodima medija, upravo je zdravstvena ustanova u kojoj je radio Lia prijavila policiji koja ga je potom i uhitila i sprovela na ispitivanje. Njegovu sudbinu podijelili su mnogi liječnici u Kini. Nažalost, dr. Li je na koncu preminuo upravo od posljedica koronavirusa, a kineska Komunistička partija koja zemlju vodi više od 70 godina, ispričala se njegovoj obitelji.

Pojavom koronavirusa u Hrvatskoj, zdravstveni sustav ubrzano se pripremio za pandemiju. Opći je dojam u javnosti da Stožer civilne zaštite i ministar zdravstva solidno upravljaju ovom krizom, struka je dobila na važnosti i provode se mjere koje imaju za cilj zaštititi zdravlje nacije.

Međutim, u euforiji stvaranja kulta ličnosti odgovornih za borbu protiv koronavirusa, jednom liječniku je zbog izgovorenih istina njegov matični Dom zdravlja zahvalio – opomenom pred otkaz. I to u jeku pandemije koja u Hrvatskoj broji i mrtve, ne samo zaražene i kada je svaki liječnik potreban sustavu koji je i prije ove pošasti bio na koljenima.

Poznati zadarski ginekolog dr. Ivica Žuvela u razgovoru za portal Zadarski iznosi činjenicu kako ni on ni njegova medicinska sestra nemaju potrebnu zaštitu u vidu maski. Apelira na županijski stožer da se osiguraju adekvatne maske za rad s pacijentima, a ne platnene koje su dobili on i sestra.

Pritom naglašava kako nisu u pitanju samo njih dvoje, već stotine pacijentica koje se također mogu zaraziti zbog neadekvatne medicinske zaštite koje kao zdravstveni djelatnici nemaju. Također apelira da se maske nabave svima u sustavu koji se izlažu radu s ljudima poput policajaca, blagajnica i ostalih.

U svom istupu dr. Žuvela niti jednom riječju nije rekao neistinu, nije uznemiravao javnost i nije nikoga doveo u zabludu. Naprotiv, rekao je istinu da je zaštita neadekvatna, pokazao je brigu za svoje pacijentice, a time posredno pokušao spriječiti širenje ove bolesti. I tu dolazimo do bitnog.

Dr. Žuvela postao je žrtva političkog mobbinga jer je u svojim ranijim istupima kao politički predstavnik Zadarskog bloka, HDZ-ove opozicije u Zadru, i predsjednik zadarskog HSLS-a kritizirao nebrigu županijske vlasti na čelu sa županom Božidarom Longinom oko zdravstvenog sustava.

U svojim istupima upozoravao je na nedovoljan broj ginekologa i pedijatara na području grada Zadra, neulaganje u deficitarne specijalizacije Doma zdravlja Zadarske županije, a kap koja je prelila čašu vladajućoj oligarhiji u Zadru očito je bilo priopćenje dr. Žuvele od 20. veljače u kojem je ukazao na činjenice kako se koncesionarima podižu cijene najma gotovo preko noći.

Prozvao je i župana Longina da nije bio nazočan na prvom Stručnom kolegiju u povijesti zadarskog Doma zdravlja, iako je suptilno poručio nazočnima da paze što govore. Vizionarski je tada dr. Žuvela predvidio mogućnost otkaza za one koji se usude reći nešto što se vladajućima ne bi svidjelo.

Na stranu to što je Žuvela politički aktivan. Ustav ove zemlje to jasno dopušta. Na stranu i to što nije dio vladajućeg establišmenta u Zadru. To je njegov izbor. Ali Žuvela je liječnik i svakodnevno je u doticaju s više desetaka pacijentica i kao odgovoran čovjek osjetio je poziv da upozori na nedostatke zdravstvenog sustava na prvoj crti obrane od koronavirusa.

To je njegovo pravo koje mu jamči sloboda govora zapisana u hrvatskom Ustavu. U svom istupu on je samo naveo činjenice ponukan osobnim iskustvom. Kažnjen je zbog svog stava, a ne zbog činjenica koje je iznio. 

Koronavirus bio je samo alibi kako bi se Žuvelu pokušalo ušutkati zato jer otvara teme od vitalnog interesa za pacijente i žitelje Zadarske županije koje oni na vlasti ne žele ili ne znaju riješiti. Sličan alibi tražio se i kada je HDZ poželio ingerencije Hrvatskog sabora prenijeti na Vladu pa da onda premijer vlada dekretima, poput Orbana.

Ili prijedlog da se svi građani prate geolokacijama mobitela. U vremenima krize nastupa plodno tlo za ograničavanje ljudskih prava i sloboda. Žuvela kažnjen je zbog izgovorene riječi, kao liječnik, u vremenu kada je ta profesija nasušno potrebna i kada liječnički humanizam treba doći do izražaja. Humanizam, ne represija.

Kršenjem slobode govora zatire se demokracija, a utire put jednoumlju. Dr. Žuvela svojim odgovornim istupom stao je na stranu demokracije. Svi mi trebali bismo ostati na toj strani.

Ovaj savjesni liječnik to nam je pokazao vlastitim primjerom, a zdravstvene vlasti trebale bi mu se odužiti barem isprikom. Ako ne i sankcioniranjem odgovornih zbog ovog kršenja temeljnog prava svakog građanina – slobode govora.


Tagovi: DR IVICA ZUVELA GINEKOLOG LIJECNIK OTKAZ TOMISLAV STIPIć ZADAR

NEDAVNO OBJAVLJENO