OČEKUJE SE DRASTIČNO POSKUPLJENJE

Uskoro će vam se zavrtjeti od novih cijena kave u omiljenom kafiću

Objavljeno, 30. siječnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Terasa u središtu Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Ako je suditi po najavama upućenih iz tog biznisa, uskoro nas čeka drastično poskupljenje kave. Vlasnici kafića i specijaliziranih dućana tvrde – kava bi uskoro mogla biti skuplja i do 150 posto.

Na tržištu zaredao se niz loših okolnosti. Podbacio je urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila jer je zabilježena najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje, otkriva HRT. Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera nedostaje.

Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu.

Robert Pudić iz Quahwe, coffee shopa u Zagrebu, navdi kako će sirovina u dućanu uskoro poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena očekuje se do travnja kada bi se trebao uskladiti transport.

Cijena sirove kave, dakle, najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima značajno podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. I zato – nemojte se iznenaditi kad vas u omiljenom kafiću uskoro dočeka osjetno veći račun za omiljeni napitak.


Tagovi: BRAZIL CIJENA KAFIć KAVA

NEDAVNO OBJAVLJENO