POVIJESNA PRESUDA

Upravni sud odlučio: Istospolni par iz Zagreba ipak može udomiti dijete

Objavljeno, 20. prosinca 2019. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Istospolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić
AUTOR
Redakcijski tekst

Istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, a Ministarstvo demografije, koje im je lani odbilo zahtjev, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku.

Odlučio je tako Upravni sud u Zagrebu, koji je poništio odbijenice centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva, doznaje Jutarnji. Presuda je konačna, obvezujuća i na nju nije dopuštena žalba.

– Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati – rekao je Šegota za Jutarnji.

Sa svojim partnerom Mladenom Kožićem među prvima je, odmah nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, 2015. godine sklopio životno partnerstvo. Odmah su podnijeli zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb da postanu potencijalni posvojitelji, no odbijeni su.

Ipak, njihova žalba usvojena je, a Upravni sud u cijelosti je prihvatio njihove argumente zaključivši kako dijete ima pravo na udomiteljsku obitelj te ne smije biti diskriminacije prema udomiteljima.

– Vladajući su i prilikom donošenja novog Zakona o udomiteljstvu ponavljali da ne žele izrijekom omogućiti životnim partnerima da se bave udomiteljstvom jer se to kosi s njihovim svjetonazorom, ali su istodobno isticali da će, ako sud presudi drugačije, poštovati odluku suda.

Sad im je sud dao mogućnost da više ne budu Grinch i da budu Djed Božićnjak djeci koja nemaju obitelj. Jer pravo je svakog djeteta da odrasta u obitelji, a ne u sirotištu – zaključuje Kožić, kako piše Jutarnji.


Tagovi: DIJETE GAY ISTOSPOLNI PAR UDOMLJAVANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO