ZBOG VLASTITE SIGURNOSTI

Uprava naložila: Radnici poznate tvrtke moraju se parkirati u rikverc

Objavljeno, 05. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (arhivska fotografija)
AUTOR
Redakcijski tekst

Parkiranje unatrag predmet je čestih rasprava koje se uglavnom svode na stereotipe o ženskim vozačima koji to rade lošije od muških. O bočnom parkiranju da se ne govori: to je mnogim vozačima – bez obzira na spol – i dalje znanstvena fantastika.

No, riječ je o ozbiljnom pitanju sigurnosti prometa, posebno kad se to odnosi na parkirališta s kojih se odmah izlazi na frekventnu prometnicu.

Problem parkiranja kao sigurnosni standard detektirali su u koprivničkoj pivovari Carlsberg Croatia koja je u vlasništvu danskog pivarskog diva. O tome je u novom broju tjednika Podravski list govorila i predsjednica uprave Carlsberga Helle Mueller Petersen.

List piše kako su njezinim dolaskom sigurnosni standardi u koprivničkoj tvrtki podignuti visoku razinu. A da se vodi računa o svakom detalju dovoljno govori i podatak kako su svi radnici pivovare dobili naputak da se parkiraju unatrag dok dolaze na posao. Ustanovljeno je kako se mnogo nesreća dogodi upravo dok se s parkirališta kreće u rikverc, pa pivovara to želi prevenirati.

Na tlu Europe manje je poznato da od lani svi novi automobili koji se prodaju na tržištu SAD-a moraju imati ugrađene kamere za vožnju i parkiranje unatrag i to se ne smije naplaćivati kao dodatna oprema. Skupina nevladinih udruga uspjela je na koncu sudskim putem natjerati američku agenciju za sigurnost prometa da to ugradi u obvezu svim proizvođačima automobila koji žele na tržište SAD-a.

Da je to sigurnosni problem, pokazuje i jutrošnje priopćenje koprivničke Policijske uprave u kojem se otkriva kako je baš jučer oko 13 sati u Koprivnici na Trgu Mladosti vozačica (39) zbog nepropisne vožnje unatrag osobnim automobilom udarila u vozilo kojim je upravljala 34-godišnja vozačica.

Oko 15 sati pak u Ulici dr. Selingera u Koprivnici na parkiralištu vozač (22) je “usljed parkiranja udario u parkirani osobni automobi, a nakon što je prouzročio prometnu nesreću napustio je mjesto događaja te je naknadno pronađen”.


Tagovi: CARLSBERG PARKIRANJE RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO