Upozorenje: tri lijeka u Hrvatskoj mogu uzrokovati tumor moždane ovojnice

Objavljeno, 10. studenoga 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Footgrafija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Tri lijeka koji su u prometu na tržištu Hrvatske mogu uzrokovati razvoj meningeoma, tumora moždane ovojnice, ako se koriste visoke doze na dulje razdoblje.

Upozorili su na to farmacetuske kompanije Gedeon Richter i Mibe Pharmaceuticals u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode i Europskom agencijom za lijekove.

Uputili s pismo zdravstvenim radnicima o mjerama minimizacije rizika od meningeoma povezanog s primjenom lijekova za kontracepciju koji sadrže klormadinonacetat i nomegestrolacetat. Liječenje treba biti ograničeno na najnižu učinkovitu dozu i najkraće moguće trajanje.

“Postoji povećani rizik od razvoja meningeoma (pojedinačnog ili višestrukog) nakon upotrebe klormadinonacetata ili nomegesterolacetata, prvenstveno pri visokim dozama uz dugotrajnu primjenu. Rizik se povećava uz porast kumulativnih doza”, ističu u Agenciji.

U Hrvatskoj nisu odobreni lijekovi s navedenim visokim dozama klormadinonacetata (5 – 10 mg) ili nomegestrolacetata (3,75 – 5 mg). Lijekovi koji sadrže niske doze klormadinonacetata ili nomegestrolacetata u kombinaciji s estrogenom odobreni su za hormonsku kontracepciju.

U prometu u Hrvatskoj nomegestrolacetat je dostupan u lijeku Zoely 2,5 mg/1,5 mg koji se izdaje temeljem liječničkog recepta. Klormadinonacetat pak dostupan je u lijekovima Belara 0,03 mg/2 mg te Estal 0,03 mg/2 mg filmom obložene tablete.


Tagovi: KONTRACEPCIJA LIJEK TUMOR

NEDAVNO OBJAVLJENO