Upozorenje: pojavio se krivotvoreni lijek, može izazvati ozbiljne probleme

Objavljeno, 20. travnja 2022. Zdravlje
# Foto: ŽUPANIJA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za lijekove (Halmed) zaprimila je od švicarske agencije za lijekove (Swissmedic) obavijest o pojavi krivotvorenog oralnog antivirusnog lijeka Lagevrio (molnupiravir) koji se koristi za liječenje bolesti Covid-19.

Sumnjom u krivotvorinu zahvaćena je serija lijeka 120821, roka valjanosti 29. svibnja ove godine. Pakiranje lijeka iz te serije uneseno je iz Srbije u Švicarsku, putem privatne osobe. Temeljem provedene istrage utvrđeno je da to pakiranje lijeka ne sadrži djelatnu tvar molnupiravir.

“Agencija upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja izvan EU te od neovlaštenih osoba. Lijekovi se trebaju nabavljati isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama.

Također, naglašavamo da su svi lijekovi koji trenutačno imaju važeće odobrenje za stavljanje u promet ili preporuku prije davanja odobrenja za primjenu u liječenju Covida namijenjeni za korištenje u bolnicama te nijedan nije namijenjen primjeni kod kuće”, upozoravaju u četvrtak iz Halmeda.

Dosad nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Hrvatskoj, niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku.

U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti Halmed putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr. Naglašavaju kako primjena takvih proizvoda može imati ozbiljne zdravstvene posljedice ili pogoršanje trenutačne bolesti.


Tagovi: COVID HALMED KRIVOTVORENI LIJEK LIJEK SRBIJA šVICARSKA

NEDAVNO OBJAVLJENO