BIVŠEM MENADŽERU 2000 DIONICA

Uoči glavne skupštine: mirovinski fond i dalje kupuje tisuće dionica Podravke

Objavljeno, 12. lipnja 2019. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević (čuvena Podravkina žlica)
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivši menadžer Podravke iskoristio je u ponedjeljak pravo na kupnju 2000 opcijskih dionica kompanije tržišno vrijednih više od 800.000 kuna, priopćeno je danas iz koprivničke tvrtke.

Na tim je opcijama menadžer zaradio više od 100.000 kuna: kupio ih je vjerojatno po cijeni otprije tri godine, a prekjučer ih je na burzi mogao prodati po 411 kuna.

“Društvo je 10. lipnja otpustilo 2000 redovnih dionica za svrhu realizacije prava na opciju kupnje od strane osobe koja je u Društvu obavljala rukovoditeljske dužnosti. Nakon navedenog otpuštanja dionica, stanje trezorskog računa Društva iznosi 132.775 vlastitih dionica, odnosno 1,86 posto temeljnog kapitala”, navode u Podravki.

Kad je o Podravkinoj dionici riječ, zadnjih je mjeseci najaktivniji mirovinski fond Erste plavi koji na burzi gotovo svaki tjedan kupi tisuće dionica. Fond već ima oko 11 posto dionica, a dobrovoljni i obvezni mirovinski fondovi danas kontroliraju više od 51 posto Podravke.

Na skupštini dioničara idući tjedan (utorak u 12 sati) mirovinci će tako imati uvjerljivu većinu glasova. Na sjednici će se, među ostalim, glasati o novim članovima Nadzornog odbora Podravke: sveučilišnoj profesorici ekonomije dr. sc. Marini Dabić, Želimiru Vukini i Tomislavu Kitoniću.

Oni će u NO-u zamijeniti čelnike mirovinskih fondova Dubravka Štimca, Petra Vlaića i Damira Grbavca koji moraju otići zbog novog zakona i sukoba interesa.

Marina Dabić karijeru je počela u Đuri Đakoviću, a danas je ugledna sveučilišna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Želimir Vukina ima odvjetnički ured u Zagrebu i bogatu menadžersku karijeru: radio je u Plivi, bio je predsjednik uprave Lure te član uprave rovinjskog Adrisa. Tomislav Kitonić pak najveći dio poslovne karijere proveo je u Agrokoru, gdje je obnašao i dužnost predsjednika uprave Leda.

Skupština će u utorak odlučivati i o isplati devet kuna dividende po dionici svim dioničarima, što je dvije kune više nego prijašnjih godina.


Tagovi: DIONICE MIROVINSKI FOND PODRAVKA SKUPSTINA

NEDAVNO OBJAVLJENO