Unatoč turističkoj sezoni, promet u trgovini u lipnju pao za 1 posto

Objavljeno, 29. srpnja 2022. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Trgovina Djelo
AUTOR
Redakcijski tekst

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u lipnju realno je pao za 1 posto u usporedbi sa svibnjem.

Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 4,7 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima) pao za 6,4 posto, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku.

U lipnju u usporedbi s istim mjesecom lani promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,8 posto, što je u skladu s trendom rasta na godišnjoj razini koji traje još od veljače prošle godine. U prvih šest mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,4 posto u odnosu na lani.

Najveći utjecaj na rast nominalnog prometa u lipnju u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine imala su goriva s rastom prometa od 41,2 posto, nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s 20 posto i specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama s rastom od 20,4 posto.

Nominalni promet otkriva apsolutan financijski rast koji je u najvećem dijelu posljedica rasta cijena, a realan rast uzima u obzir i inflaciju, pa zapravo prikazuje količinski promet, bez utjecaja rasta cijena.


Tagovi: DZS PROMET REALAN RAST STATISTIKA TRGOVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO