TUŽNA VIJEST

Umro je Mister Toni, čovjek koji je u Koprivnicu prvi donio dašak glamura

Objavljeno, 22. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: FOTO MILAN / Antun Horvat preuzima povelju Udruženja obrtnika Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Umro je Antun Horvat (77), poznati koprivnički obrtnik i krojač poznat kao Mister Toni. Udruženje obrtnika Koprivnica oprostilo se od njega pigodnim riječima koje prenosimo.

“Napustila nas je ovih dana još jedna obrtnička legenda, vlasnik prvog koprivničkog butika u bivšoj Marinkovićevoj ulici (danas Ante Starčevića).

Koprivničanci su bili jako ponosni kad se otvorio butik Mister Toni jer donio je zagrebački modni štih u Koprivnicu.

Rođen je u Koprivnici, 24. ožujka 1943. godine. gdje i odrasta u kući roditelja, uz potok Koprivnicu na Novom Brežancu. Toni se 1960. kao mladi krojač zapošljava u Krojačkom poduzeću u Koprivnici, u Svilarskoj ulici.

Učenje za Tonija kao vizionara u svojoj struci, koju je iskreno zavolio, se nastavlja. Gospodin Paklec i Šimunić, majstori u Krojačkom poduzeću, u Toniju prepoznaju nadarenog mladog radnika i potiču njegov rad.

Željan novih saznanja i svjestan da može i hoće više, odlazi  u Zagreb i zapošljava se u Modnom ateljeu Rikarda Gumzeja tada najvećeg modnog kreatora.

U Koprivnicu se vraća 1974. godine i 30. rujna otvara u Ulici Ive Marinkovića boutique (prvi u Koprivnici) sa ženskim i muškim odjevnim predmetima iz vlastite proizvodnje.

Svoj rad predstavlja na modnim revijama (ukupno 53), na koje biva pozivan ili ih sam priređuje, u Koprivnici, Varaždinu, Zagrebu, Sisku… Mnoge od revija početkom devedesetih nose humanitarni predznak.

Kada nije bio u boutiqueu, Toni je podučavao učesnike Tečaja šivanja u Domoljubu ili je bio na stadionu sa svojom ekipom, mali nogomet, ljetna/zimska liga i osvajao medalje (10 medalja).

Najveća pak životna medalja su topla riječ i osmijeh koje Toni dijelio sa svojim sugrađanima posebno u šetnji gradom nakon odlaska u mirovinu 1999. godine

Povelu Udruženja obrtnika Koprivnica dobio je 2007. godine povodom 40. obljetnice Udruženja kao malo priznanje za sve ono što je on učinio za krojački obrt, koprivničko obrtništvo i Koprivnicu.

Donio je malo svijeta u tadašnje provincijsko okruženje, a nakon njega i drugi su krenuli u otvaranje salona i butika”.


Tagovi: ANTUN HORVAT KROJAč MISTER TONI UMRO

NEDAVNO OBJAVLJENO