Umirovljenica: Dva mjeseca sam se ubila od posla, a gazda mi je platio 1800 kuna

Objavljeno, 16. travnja 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / POSAO.HR
AUTOR
Redakcijski tekst

 “Radila sam dva mjeseca, ubila sam se od posla i dobila 1800 kuna. Sramota, još su mi smanjili mirovinu sa 1100 na 900 kuna. I što je najgore, čekala sam tu mizeriju od mirovine dva mjeseca da mi isplate”.

Požalila se tako na svojem Facebook profilu umirovljenica Božena Lalić iz Zadra. Početkom kolovoza lani, donesene su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima su ukinu­te diskriminirajuće odredbe za obiteljske umirovljenike i korisnike najnižih miro­vina koji se zaposle do polovice radnog vremena.

Naime, do donošenja izmjena tog zakona u slučaju zaposlenja obiteljski umirovljenici su gubili pravo na isplatu mirovine, a onima s najnižim mirovinama ista se penalizirala i umanjivala, donosi Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Gospođa Božena je očito korisnica najniže miro­vine, pa da je kojim slučajem radila nakon 1. kolovoza iipak joj se ne bi oduzelo tih 200 kuna. No, slaba joj je to utjeha, jer se opekla s poslodavcem koji očito nije cijenio njezin rad i još je kasnio s isplatom. tumači tajnik SUH-a Igor Knežević.

Krajem srpnja lani bilo je zaposleno 15.665 umirovljenika prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (starosni i prijevremeni umirovljenici), a krajem veljače ove godine njih 17.082 (uključeni i obiteljski umirovljenici), odnosno oko 1400 više.

Za usporedbu, u Europskoj uniji radi oko 15 posto umirovljenika, a u SAD-u više od 20 posto. Stvarna brojka u Hrvatskoj je sigurno veća, zbog rada na crno, no i taj broj daleko je niži od prosjeka razvijenijih zemalja, otkriva SUH.


Tagovi: PLAćA POSAO UMIROVLJENICA

NEDAVNO OBJAVLJENO