NALOŽENO NOVO SUĐENJE

Ukinuta i sedma oslobađajuća presuda šefu SDP-a. I što sad?

Objavljeno, 07. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: SDP / Mladen Kešer, čelnik županijskog SDP-a
AUTOR
Redakcijski tekst

Ukinuta je oslobađajuća presuda šefu županijskog SDP-a Mladenu Kešeru i bivšem direktoru turističke zajednice Marijanu Kepi u aferi lažni putni nalozi.

Kešera kao načelnika Kalnika kod Križevaca i tadašnjeg čelnika općinske Turističke zajednice Marijana Kepu teretilo se da su 2003. i 2004. ispisivali lažne putne naloge za putovanja koja nisu obavljena.

U optužnici se navodilo kako je time bila počinjena šteta od 17.200 kuna. Dosad je doneseno čak sedam nepravomoćnih presuda, ali Županijski sud svaku je ukidao i suđenje vraćao na početak.

No, prema sadašnjim informacijama, apsolutna zastara cijelog slučaja nastupila je 22. kolovoza ove godine, pa se čini kako je ukidanje presude posve bespredmetno.

RAZLOZI SU PROTURJEČNI

Kešeru bi pak takva odluka Županijskog suda u Varaždinu mogla biti priličan politički teret s obzirom da bi on trebao biti SDP-ov kandidat za župana na lokalnim izborima u svibnju.

Prema odluci Županijskog suda, koprivnički Općinski sud “počinio je bitne povrede odredaba kaznenog postupka time što u presudi nema razloga o određenim odlučnim činjenicama, a izneseni razlozi dijelom su proturječni sami sebi i sadržaju izvedenih dokaza”.

“Općinski sud u Koprivnici dužan je, prema odluci višeg suda, otkloniti nedostatke na koje mu je ukazano i donijeti novu, na zakonu zasnovanu presudu koju će u pogledu svih odlučnih činjenica valjano obrazložiti”, navode koprivnički tužitelji koji su se žalili na oslobađajuću presudu.

Tužitelji su u žalbi upozorili kako je tijekom dokaznog postupka nesporno utvrđeno da je dvojac ispisivao lažne putne naloge, što potvrđuje i “pravno stajalište izloženo u posljednjoj drugostupanjskoj odluci”.

DIO PUTOVANJA NIJE OBAVIO

Tužitelji se pritom pozivaju na Kepinu obranu tijekom ročišta u rujnu 2015. u kojoj je priznao da dio putovanja nije obavio, ali to je bio jedini način da se plate pojedine turističke manifestacije na Kalniku.

To je, kažu, ponovio i na suđenju 2014. rekavši kako su “putni nalozi bili jedini način na koji su dolazili do novca te jasno navodi kako u Split nije putovao i da su se putem tih naloga plaćale osobe koje su obavljale poslove vezane uz kulturne manifestacije”.

Svjedokinja Jasmina Žibrin pak u svom iskazu u listopadu 2005. “jasno navodi da nikakve putne naloge nije potpisivala, a niti je izvršila putovanja koja su na tim putnim nalozima navedena”, ističu tužitelji.

Podsjećaju i kako je Kešer u svojoj obrani u rujnu 2005. rekao da on nije putovao u Dubrovnik.

Oslobađajuću presudu koja je donesena 1. lipnja ove godine “sud temelji na iskazu Ivana Biškupa te zainteresiranih svjedokinja Katice Kešer i Martine Vidmanić, a da pritom obrane optuženika u postupku tijekom 2005., kao i iskaz Jasmine Žibrin, olako ocjenjuje”, zaključuje ODO u žalbi.


Tagovi: MARIJAN KEPA MLADEN KEšER PRESUDA PUTNI NALOZI UKINUTA

NEDAVNO OBJAVLJENO